Istoric Kogaionon

Toata nebunia ce tine de Kogaionon are radacini mult, mult mai indepartate, de pe vremea cand o gasca de cunoscuti au pus bazele unui post de radio local, primul din Suceava, cu acoperire regionala, intitulat Top’91. In dorinta lor de a oferi diversitate informationala ascultatorilor, s-au gandit ca ar merge ca, undeva, tarziu, odata pe saptamana, sa existe si o ora de muzica Rock extrema, asa numitul/hulitul Metal. Asadar, incepand cu decembrie 1991, cca 10 ani, am difuzat in fiecare luni seara, dupa BBC-ul de la orele 23.00, aceasta emisiune, sub numele de ANTOFAGASTA RADIOSHOW. In ea am promovat mii de trupe, am avut interviuri in direct si inregistrate cu si despre cele mai importante actiuni Metal din intreaga lume, am organizat sute de concursuri interactive cu premii atractive (CD-uri, reviste…)… intregul playlist era structurat doar pentru a promova trupele underground extreme, de regula in fiecare editie fiind prezentate cca 10-15 albume. Din motive familiale, m-am vazut nevoit in toamna anului 2001 sa renunt la ea dar acest lucru doar pentru o perioada de timp… Probabil ca, intr-o zi, Antofagasta va fi din nou ON AIR!!!!

Dupa vreo 4 ani de radio, in 1995, avand legaturi directe cu peste 5000 de contacte Metal din toata lumea (trupe, label-uri, reviste, cluburi, persoane) mi-am dorit sa fac mai mult pentru aceasta scena underground si am decis ca o revista ar putea ajuta fanii sa aiba acces mai usor la informatie. Amintesc ca in acea perioada e-mail-ul sau site-ul erau subiecte tabu, singurele cai de comunicare fiind scrisorile, faxurile si telefoanele. De fapt, promovarea intregii scene se facea prin asa numitele flyers, pe care le puteai gasi in plicurile de corespondenta si prin reviste, insa majoritatea promovau Death Metal-ul aflat in mare voga si cam atat. In dorinta de a crea o revista care sa promoveze doar stilurile muzicale mai putin populare la acea vreme (Black, Doom, Gothic, Death, Dark, Ambient, Ethereal), in 1995 a aparut primul numar din revista Kogaionon. Multa lume continua sa ma intrebe de unde si pana unde acest nume ? Kogaionon tine de mitologia dacica, de stramosii acestor locuri, cu cca 2000 de ani in urma, cand dacii au fost asimilati (asa declara unele izvoare) de Imperiul Roman si mai tarziu au devenit romani. Se spune in mitologie ca Zalmoxis, marele preot dac (pagan) al acestor tinuturi, s-ar fi retras pe un munte sacru, intitulat Kogaionon. Acest Zalmoxis ar fi fost primul reformator al religiei pagane si de aici si legatura cu kogaionon : locul unde este un munte cu piatra dura si unde se afla o depresiune circulara de tip caldare… iar acolo este preot un om nou ce aduce multumire sufleteasca… Cam aceasta ar fi traducerea aproximativa din mai multe limbi : latina, greaca…

Dar ce legatura ar avea Metal-ul cu dacii liberi ? Exista o legatura puternica din punctul meu de vedere dar dintr-o cu totul si cu totul alta perspectiva, intr-o dimensiune mistica interioara, pe care nu ar avea rost sa o detaliez aici si nici nu cred ca mi-as putea permite confortul psihic de a dezvolta subiectul. Important este ca imi recunosc stramosii si sunt mandru de trecutul acestor tinuturi, la fel cum nordicii sunt mandri de runele lor, de ochiul lui Odin sau ciocanul lui Thor, sau druizii de ale lor enigmatice abordari despre viata… dar hai sa ma opresc aici cu divigatia.

Asadar, Kogaionon a inceput sa existe in 1995 si in decursul anilor a cunoscut diverse forme de prezentare, de la cele mai simpliste ca imagistica si calitatea tiparirii si pana la cele profesioniste, cu lay-out artistic si original (mai multe detalii le gasiti la Kogaionon issues).

Revista a urmarit tot timpul sa ofere cititorilor informatii despre trupe mai putin mediatizate dar care aveau potential, multe dintre ele fiind, la momentul tiparirii, complet necunoscute iar apoi devenind repere in scena Metal : LACRIMOSA, OPETH, MOONSPELL, IN THE WOODS, THEATRE OF TRAGEDY, SUMMONING… Accentul a fost pus pe o abordare subiectiva, sincera, critica, ce dezvolta pana in cel mai mic detaliu orice recenzie sau substrat despre cel in cauza (trupa, label…). Interviurile au avut tot timpul la baza o puternica documentare, intrebarile fiind tot timpul profunde si la obiect, de multe ori incomode pentru partenerul de dialog. Cu toate acestea, foarte multi artisti au recunoscut ca interviurile din Kogaionon au fost cele mai detaliate si interesante din multitudinea de intrebari primita de ei din presa muzicala. Acelasi feedback l-am primit constant si din partea cititorilor, ceea ce dezvolta o particularitate semnificativa pentru revista.

Kogaionon si-a propus sa existe ca revista tiparita si asa va ramane. Din pacate, ea nu poate sa apara decat anual, fiind adresata doar acelor colectionari ce doresc sa-si arhiveze informatii Metalice in colectia proprie. Sau, daca vreti, Kogaionon este adresata doar acelor fani de presa tiparita, ce apreciaza mirosul hartiei tiparite si care se simt confortabil, din cand in cand, sa rasfoiasca un reper muzical anacronic partial pentru vremurile moderne actuale. Este ca si cum as dori sa ascult un album mai vechi in varianta de LP si nu de banda, caseta, CD sau MP3 !

In paralel, datorita performantelor tehnologice din ultimul deceniu, am construit si aceasta pagina de internet in scopul de a informa periodic (de obicei, lunar) de anumite evenimente pe care le consider importante si care intra in rezonanta cu activitatea Kogaionon. Nu se doreste a fi un forum sau un neswletter zilnic, pentru ca asa trebuie sa ramana : underground !

Acesta este filmul activitatilor mele de sustinere a scenei Metal extreme si sunt convins ca el nu se va opri aici. Underground will never die!

Editor.

Mai 2006.