The End Records

Salut Andreas. Hai sa ne intoarcem in timp… undeva in 1993, in cofetaria colegiului pe care il urmai, iar la un moment dat intra un tip, la fel de pletos ca tine, cu un tricou cu ENTOMBED, intrati in discutii si… iata-va acum, dupa aproape zece ani, la carma unui label cu trend ascendent. Am putea spune ca aceasta a fost oportunitatea in urma careia a aparut, mult mai tarziu, The End Records? Ce amintiri te leaga de acea perioada?

„Intr-adevar, Sergey a fost cel care, mai tarziu, a devenit partener la The End Records. El a reprezentat primul meu contact cu un adevarat Metal fan, la colegiul unde studiam amandoi. Am devenit apoi prieteni buni doar pentru simplul fapt ca amandoi aveam aceeasi preferinta muzicala si anume, muzica Metal. De fapt eu am absolvit primul si m-am mutat in LA, insa am pastrat legatura si, dupa doi ani, in 1997, cand si-a terminat si el studiile, ne-am intalnit si am discutat detaliile infiintarii acestui label. Toti acei ani de inceput au fost insemnat o perioada foarte interesanta, mai ales in ceea ce priveste Metalul, pentru ca, in momentul in care am plecat din tara mea natala si m-am stabilit in San Diego, n-am intalnit pe nimeni care sa fie pasionat de acelasi gen de muzica, in timp ce de unde plecasem deja constituiam un grup aparte, compact. Ce mi-a ramas tiparit in memorie, un lucru foarte interesant, este ca Motohead avea planificate, in perioada aceea, trei aparitii, toate fiind anulate din cauza numarului mic de bilete vandute. La scurt timp dupa amanarea celei de-a treia reprezentatii, un articol din ziarul local sublinia ca Metalul este relicva, un curent pe moarte… cred ca au fost niste vremuri grele…”

   Label-ul a luat fiinta la inceputul anului 1998 dar voi ati oferit primul contract in 1997, cu Scholomance, asa e? Ce v-a determinat sa infiintati label-ul?

„Este adevarat, MENTAL HOME a fost, in intregime, cea de la care a plecat ideea de a infiinta un label si totul a fost pus pe picioare odata cu venirea lui Sergey de la Moscova. El detinea caseta demo a albumului recent inregistrat de ei. Sergey m-a sunat si mi-a explicat ca vrea sa faca tot posibililul sa ajute aceasta trupa sa fie promovata si in afara granitelor Rusiei. Prima reactie a fost sa facem cateva copii ale albumului si sa le trimitem catorva labeluri pentru a vedea care se arata interesat de album. Insa, atunci cand a venit in LA, Sergey a adus si o caseta cu NOKTURNAL MORTUM, care suna, de asemenea, impresionant. In acel moment, ne-am decis sa strangem toate demo-urile pe care le aveam de la diferite trupe, printre care SCULPTURED and ODES OF ECSTASY, si, pret de cateva ore bune nu am facut nimic altceva decat sa le ascultam cu atentie. La sfarsitul zilei, hotararea era deja luata, urma sa ne infiintam propriul label si sa vedem cum va evolua.”

   Ati lansat o prima compilatie interesanta iar MENTAL HOME a fost prima trupa care a fost bine primita de intreaga presa Metalica. Poti sa-mi parcurgi in detaliu etapele importante ale dezvoltarii label-ului vostru?

„Ai dreptate, primul nostru produs a fost realizat in ianuarie 1998, MENTAL HOME-„Vale”. Si asta s-a intamplat la sase luni de la infiintarea label-ului fapt pentru care am avut ceva de lucru…, aveam si website-ul in lucru, toate se aflau in stadiul de „in lucru”. Un lucru demn de remarcat, la vremea aceea, desi label-ul era proaspat infiintat, a fost ca sase trupe ne contactasera deja, fiind de acord ca noi sa le producem materialele. Eram constienti ca, atat label-ul nostru, cat si trupele ce urma sa le promovam, nu spuneau nimic…eram niste necunoscuti si trebuia sa ne gandim la un mijloc de a ne afirma, intr-un fel sau altul… Drept urmare, am produs o compilatie (coperta a fost realizata pe baza elementelor de design de pe website-ul nostru) care includea piese ale trupelor pe care intentionam sa le promovam in anul acela. Urmatorul pas a fost intelegerea cu Nuclear Blast care era extrem de interesat sa obtina licenta pentru NOKTURNAL MORTUM in Europa. La scurt timp, trupa ODES OF ECSTASY a intrat in atentia Raven Music care a vrut licenta pentru a o promova in Europa. O alta bucurie a fost sa reusim sa includem trupa EPOCH OF UNLIGHT in turneul DIMMU BORGIR si SAMAEL din 1999. Alte doua realizari imediate au fost introducerea unui mail-order, care a prins foarte bine pe piata, dar a necesitat aditional cooptarea altor doua persoane in companie, si apoi, dezvoltarea unei retele solide de distributie pe intreg teritoriul SUA, ceea ce a facut ca trupele si produsele noastre sa fie disponibile cat mai multor persoane interesate, pe continent.”

   Curios este ca tu vii din Cipru iar Serghei din Rusia. De curand, am inteles ca vi s-a alaturat si un tip (Tomer Pink) ce provine din Israel… Am putea spune ce origine are label-ul?

„Ceea ce spui tu este perfect adevarat, provenim din zone diferite ale globului si acelasi lucru se intampla cu trupele pe care le reprezentam… Grecia, Norvegia, SUA, Australia, Rusia, Cehia, etc…Insa sunt doua aspecte pe care le avem in comun: pasiunea pentru muzica si fermitatea de a ne stradui din greu sa ajutam trupele sa se afirme. Cred ca daca vom continua sa ne focusam pe aceste doua puncte forte, mentinandu-ne integritatea, nu va exista nici o divergent ape aceasta tema, dimpotriva.”

   De ce ati ales numele The End? Este vorba de vreun mesaj sau de vreo trimitere pesimista?

„Numele label-ului a venit foarte repede. Poate semnifica lucruri diferite pentru persoane diferite in diverse ocazii. Noua ne-a conferit flexibilitatea necesara astfel incat sa il folosim in nenumarate conjuncturi. Si acum imi amintesc primul advertorial/reclama: „Metal? Let It Be The End!”/Metal? Sa Fie Sfarsitul!… si multi pur si simplu nu pricepeau care este sensul. Pentru noua compilatie, titlul este, de asemenea, in mod evident contradictoriu: „At The End Of Infinity”/La Capatul Infinitului. Dupa cum vezi, numele ne permite sa il folosim intocmai pe masura creativitatii, sa fim cat de creativi ne dorim.”

   Ce s-a intamplat intre voi si NOKTURNAL MORTUM?
Existau zvonuri ca divergentele de convingeri si concepte au dus la ruperea colaborarii…

„Se pare ca ideologia NOKTURNAL MORTUM a devenit din ce in ce mai extrema, cu fiecare nou album. Sergey spunea ca acest fapt are o mare legatura cu situatia lor din Ucraina si ca din aceasta cauza au ales o astfel de directie. Si, in timp ce incercam sa ma mentin pe pozitia unui om deschis, fara prejudecati, la un moment dat, s-a intamplat ca ideologia lor sa intre puternic in conflict cu cele mai personale comvingeri. Fara indoiala, noi conducem un label musical, nu o institutie politica si intotdeauna punem muzica inainte de toate, dar in acest caz trupa tinea ca ideologia adoptata sa fie promovata in aceeasi masura in care le promovam muzica. Am simtit ca nu putem face acest lucru si, ca atare, mutual, s-a convenit, de ambele parti, sa nu mai colaboram.”

   In ultimul an ati realizat foarte multe, avand drepturi de licenta pentru diverse label-uri europene, cum ar fi Massacre, Avantgarde sau Prophecy… De unde aceasta politica? Pana atunci ati avut doar o intelegere cu Nuclear Blast…

„De obicei, majoritatea contractelor pe care le avem sunt incheiate direct cu trupele si nu cu label-urile. De exemplu, pentru GREEN CARNATION am avut o oferta de a semna cu ei pentru promovare totala, in toata lumea, insa ar fi insemnat mai mult decat putem noi duce, ar fi fost mult prea costisitor pentru noi. Mai mult de atat, prezenta noastra in Europa nu este prea puternica, motiv pentru care ne-am decis sa impartim teritoriile si cheltuielile cu Prophecy Productions. Acest lucru ne permite sa ne concentram puternic pe piata americana si astfel sa ne facem treaba mult mai eficient. In acelasi timp si VIRGIN BLACK a semnat cu Massacre pentru reprezentarea in Europa, iar cu noi exclusiv pentru SUA. In ceea ce priveste WINDS, detinem, de asemenea, drepturi depline inclusiv pentru SUA.”

   Colaborarea voastra cu Century Media este cunoscuta iar acest lucru ar putea fi interpretat si din prisma faptului ca te ocupi de Internetul acestui mare label. In ce consta acum aceasta colaborare?

„Intr-adevar, Century Media este una din preocuparile mele principale si ma ocup si de website-ul lor, de altfel, ma ocup de tot ce tine de calculatoare, internet etc. Century Media a oferit ce-a fost mai bun pentru scena Metal, de-a lungul anilor s-a impus in acest sens si mi-ar placea sa cred ca am ajutat si eu, cel putin din acest punct de vedere.”

   Hai sa ne oprim si la ultimele realizari: Sleepless, Green Carnation, Virgin Black, Scholomance si Winds. Ce poti sa-mi spui despre aceste trupe si despre albumele lor?

„OK, hai sa vedem ce ar fi de spus :
SLEEPLESS-este prima trupa din Israel cu care am semnat. Nu numai pentru ca ii cunosc pe majoritatea membrilor, dar si pentru ca sunt in relatii bune cu label-ul israelian care ii reprezinta, Raven Music. Am avut demo-ul lor si am fost incantat de acest produs, dupa aceea si primul lor album mi-a facut o impresie foarte puternica, fiind revigorant si unic. Fara a fi o trupa Metal, au reusit sa creeze o atmosfera cu tente Dark. Aranjamentele lor sunt extrem de complexe, dispunand de o varietate de elemente, de la jazz, pana la Gothic, Ambient si nu numai, cu voci normale… se pot face asemanari cu ULVER, TIAMAT, etc.
GREEN CARNATION- totul a inceput cu un e-mail primit de la Tchort in perioada in care imi vizitam familia in Cipru. Imi spunea ca este in cautarea unui label care sa se ocupe de ultimul lor album ce urma sa apara, „Light of Day, Day of Darkness”. L-am rugat sa-mi trimita cateva fragmente din noile piese, iar el mi-a spus ca deja inchiriase studioul si ca are nevoie de un raspuns in cel mai urgent mod posibil. In astfel de conditii am discutat si am intors situatia pe toate fetele, iar, in cele din urma, am convenit ca el sa-mi descrie intregul concept al noului album pe calea internetului! Pentru ca eram oricum familiar cu primul sau album, m-am simtit destul de in largul meu in ceea ce priveste colaborarea cu aceasta trupa. Dupa cum si tu stii prea bine, ei au reusit sa dea un album absolut fantastic si, pentru cei mai multi, chiar unul aflat in topul celor mai bune albume ale anului! Aceasta a fost, de altfel, si prima trupa norvegiana cu care am semnat.
VIRGIN BLACK- am primit o copie a albumului lor de la Tom Edmoson, realizatorul unei reviste de specialitate, „Critical Metal”. El mi-a zis ca stilul lor ar putea corespunde cerintelor label-ului nostru si, cand am ascultat albumul, am fost foarte impresionat. VIRGIN BLACK canta ceva intre Dark Symphonic si Gothic cu elemente Metal, suna cu adevarat unic. Eram pe punctul de a semna cu ei, cand am pierdut distributia pentru SUA si situatia a ramas cam in coada de peste. Intre timp, ei au semnat cu Massacre pentru Europa. Cateva luni mai tarziu, dupa ce ne-am clarificat situatia cu distributia in SUA, am revizuit prioritatile activitatii noastre si, astfel, am scos albumul. Trupa a fost extrem de entuziasta si drept dovada ne-a oferit Trance EP pentru a fi inclusa pe CD ca bonus. Acest contract a fost si primul contact cu Australia.
SCHOLOMANCE- dupa cum stii, ei au fost inca din primele zile in contact cu label-ul nostru. Noi le-am promovat si albumul de debut, din 1998, si cel nou lansat in ianuarie. Trupa a evoluat fantastic de mult (cu mult peste albumul de debut) si, cu o productie puternica, practic ne-au oferit un album care nu are concurenta. Si, chiar daca sunt mai degraba o trupa Death/progressive, ei sunt deja priviti si descrisi ca fiind o replica EMPEROR. Probabil asta se datoreaza complexitatii pieselor si unui keyboard expansiv.
WINDS- alta trupa norvegiana excelenta! Acest contract a fost chiar interesant mai ales ca, la inceput, am primt un e-mail de la Avantgarde in care ei ma intrebau daca sunt interesat de licenta pentru SUA. Apoi, la scurt timp, in aceeasi saptamana, am primit un e-mail de la Andy (cel care compune muzica WINDS/keyboards) intrebandu-ma unde anume locuiesc in Pasedana. S-a dovedit apoi ca el se mutase din Norvegia si ca, de fapt, locuia la cateva blocuri departare de mine…! Astfel, ne-am intalnit si ascultand albumul, mi-am dat seama ca este foarte bun. Trupa are un stil unic, Dark Progressive Metal, cu pasaje de muzica clasica si niste chitari cu adevarat uimitoare. In consecinta, i-am contactat urgent pe cei de la Avantgarde si am cumparat drepturile pentru SUA!”

   Cat de curand veti realiza sub emblema The End mult asteptatul album ARCTURUS. De unde aceasta legatura si ce poti sa-mi spui despre noile piese? Stiu doar ca va aparea pe 9 aprilie…

„ARCTURUS este una din trupele mele de suflet din totdeauna.
Se potrivesc perfect viziunii pe care o are label-ul nostru si anume aceea de a crea muzica unica menita sa sfideze toate tiparele si caracterizarile, ba chiar mai mult, apta sa redefineasca standardele muzicii. „La Masquerade Infernale” a fost pur si simplu o capodopera clasica deja, dar care inainte de toate sfideaza timpul. Date fiind consideratiile mele, cand am aflat ca ei lucreaza la un nou album, am contactat label-ul care ii reprezinta si le-am explicat ca ne dorim cat se poate de clar si de urgent licenta pentru album in SUA. Noi aveam deja o relatie cu acest label prin faptul ca le cumparam titlurile pentru mail-order, fapt ce a reprezentat un punct forte, fiind considerati solvabili, de incredere si profesionalisti. A durat patru luni pentru a perfecta acest contract si a ajunge la o intelegere, dar, cu certitudine a meritat din plin. Tocmai am primit CD-R cu noul album ARCTURUS si pot sa-ti spun cu mana pe inima ca este cu adevarat coplesitor. Foarte melodic (in special Garm), dar inca pastrand abordarea avant-garde pe care o cunoastem si recunoastem la ARCTURUS. Iar piesele sunt complexe. Cei care care au urmarit indeaproape cariera lor vor fi in extaz primind acest album.”

   Ce surprize ne pregatesti pentru noul an? Ai ceva trupe noi care ti s-au parut interesante? Care este criteriul dupa care te ghidezi in sortarea trupelor carora le oferi contracte?

„Avem 1-2 trupe promitatoare spre care ne-am indreptat atentia, dar cred ca label-ul nostru se bucura deja de foarte mult talent. Noi ne concentram toate eforturile asupra albumelor care trebuie lansate in viitorul apropiat, motiv pentru care, in momentul de fata nu suntem in cautare de trupe cu care sa semnam, nu in mod expres. Si pentru ca o trupa sa semneze cu label-ul nostru trebuie sa ne impresioneze muzica lor, daca ne place cu adevarat, atunci semnam contractul.”

   Ce poti sa-mi spui de colaborarea ta cu Ill Literature? Ce te intereseza sa afli cand construiesti intrebarile?

„Am inceput sa scriu pentru Ill Literature din 1996. Pentru ultimele doua numere/aparitii nu am reusit sa imi aduc o contributie semnificativa pentru ca am fost foarte ocupat cu The End. Dar obisnuiam sa fac recenzii la mii de albume pentru ca apoi sa fac interviuri cu trupele care imi placeau mult. Inainte de orice interviu, faceam o munca de cercetare serioasa, incercand sa aflu cat mai mult cu putinta despre respectiva trupa. Abia dupa ce faceam toate acestea, imi permiteam sa pregatesc circa 25-30 de intrebari ca sa fiu sigur ca acopar toate detaliile despre trupa. Traiam cu sentimentul ca este datoria mea sa dezvalui un subiect bine tratat, complet. In acelasi mod, lucrand foarte mult, actioneaza si o trupa atunci cand creaza un album, este vorba de respect, un jurnalist ar trebui sa depuna un efort considerabil pentru a pune pe hartie o poveste bine inchegata, pentru a avansa un material real.”

   Daca nu ma insel, ai 30 de ani. Ce poti sa-mi spui despre tine, esti casatorit, ai copii? Ce hobbi-uri ai si ce stiluri muzicale preferi? Mai asculti Nick Cave?

„Desigur. Am 30 de ani si pot spune ca viata mea, pana acum, a fost oricum altcumva dar nu neinteresanta, lipsita de stralucire, pentru ca inca din adolescenta obisnuiam sa fiu preocupat cu diverse activitati. Insa, dincolo de toate acestea, muzica a insemnat si mi-a bucurat in ceea mai mare proportie ultimii 20 de ani din viata. Imi amintesc ca am crescut pe vremea cand s-au nascut toate albumele Metal bune, devenite mai apoi legendare. Imi amintesc cum asteptam cu totii sa apara „Masters of Puppets” sau „South of Heaven” etc. Si acum ascult acele albume care mi-au marcat adolescenta si odata cu muzica acelor vremuri apare un sentiment aparte de nostalgie ca si cum din muzica ar izvori in acelasi timp si un noian de amintiri. Inca ascult albume Metal recent aparute, dar trebuie sa fie cu adevarat bune sa imi atraga atentia, spre exemplu, ultimul MY DYING BRIDE sau ENTOMBED. Dar inca ascult Nick Cave, New Model Army, Portishead, Alice In Chains si tot ce inseamna calitate pentru sensibilitatea urechii mele. In afara de muzica, celelalte doua pasiuni sunt istoria si fictiunea. Da, sunt insurat, insa nu am copii inca, insa am doua pisici.”

   Imi amintesc ca in pliantul celei de-a doua compilatie ai facut o detaliata istorie a label-ului pe care il conduci. Care a fost scopul acesteia?

„La vremea aceea mi s-a parut ca oamenii nu erau destul de familiarizati cu label-ul nostru. Primeam tot felul de intrebari atat in ceea ce priveste label-ul, cat si trupele promovate. De asemenea, am considerat compilatia ca fiind un al doilea capitol al existentei acestui label. Primul pas pe care il aveam de facut a fost sa ne facem cunoscuti, iar al doilea sa ne dezvoltam pe masura. Acesta este motivul pentru care am inclus o istorie detaliata in pliantul compilatie. Am vrut sa lamurim toate lucrurile pentru toata lumea, astfel incat sa fim pregatiti sa accedem nivelul urmator. A fost un lucru foarte bun, ceea ce am facut, pentru ca am primit sute de comentarii pe aceasta tema, iar oamenii au apreciat onestitatea cu care am abordat muzica.”

   Ma obsedeaza un aspect: nu ti-a fost greu sa razbati in USA tinand cont ca nu erai de acolo? De asemenea, si Serghei avea acelasi statut cu al tau. Nu ati intampinat obstacole pentru infiintarea si functionarea label-ului? Ma gandesc la cont si tranzactii bancare, etc..

„Hai sa spunem ca nimic nu a fost niciodata usor pentru noi. Chiar din momentul in care am pus piciorul aici mi-a fost extrem de greu pentru ca nu prea puteam comunica, nivelul cunostintelor de engleza fiind redus. Iar in ceea ce priveste label-ul, a trebuit sa facem totul pe cont propriu de vreme ce nu exista nici un investitor din afara care sa ne sprijine si nici ceva asemanator. In plus, nu aveam nici un fel de experienta in industria muzicala, fiind doar in postura de fani. Am doctorat in relatii internationale, iar Sergey in finante si comunicatii, si acum, daca ma uit in spate, imi dau seama ca studiile noastre ne-au ajutat enorm sa elaboram inca de la inceput o structura de la care sa pornim. Am facut destule greseli, dar fermitatea cu care am demarat acest proiect ne-a determinat sa mergem mai departe.”

   Se observa ca scena Metal paraseste sfera Black Metal si se orienteaza catre cea Gothica, chiar progresiva. Crezi ca perioada brutalitatii a luat sfarsit?

„In acest moment, nu cred ca exista vreun stil aparte care sa domine. Sunt atatea trupe care fac lucruri atat de diferite, incat poti gasi cam tot ceea ce iti doresti. Ceea ce cred ca lipseste de pe scena Metal este progresul pentru ca sunt foarte putine trupe care incearca sa aduca ceva nou pentru aceste vremuri. Si asta este o mare provocare pentru mine si o preocupare constanta, deoarece imi place intotdeauna sa lucrez cu trupele care incearca sa fie unice si sincere cu ele insele din punct de vedere artistic.”

   Ce reviste si webzine-uri Metal citesti periodic si care ar fi ultimele noutati pe care le asculti cu placere?

„Nu mai cumpar nici o revista de profil de cand primesc promotional sute de astfel de reviste. Si le parcurg cat mai repede, frunzarindu-le doar pentru a vana ceea ce este nou, rareori citesc interviurile complet pentru ca intr-o proportie din ce in ce mai mare intrebarile sunt stereotipe si intrebarile ating aceleasi note de cliseu. Cred ca ultimul numar din revista ta a fost singurul in care am citit o multime de interviuri si cred ca asta s-a datorat faptului ca ai un mod aparte de a intervieva. In ceea ce priveste website-urile, caut ceea ce este nou si prefer digitalMetal.com www.musiquemachine.com, Metalcrypt, etc. Ultimele stiri-bomba pe care am le-am auzit au fost ca Dave Lombardo va fi prezent din nou in turneu ca baterist pentru Slayer si ca Dream Theater au preluat in intregime „Master Of Puppets” pentru a turneele lor!?”

   Cum se vede de pe continentul lui Bill Gates scena Metal europeana si care crezi ca ar fi diferentele intre scena Metal americana si restul? Vezi poate vreo trasatura caracteristica?

„Da, exista o trasatura aparte, scena americana pare sa fi ramas blocata pe brutal Death Metal iar Metal-core vine din urma cu pasi din ce in ce mai ampli. Iar Power Metal isi pastreaza acelasi trend ascendent, ceea ce nu are nici un sens pentru mine, sub nici o forma, de vreme ce asta s-a facut cu mult mai bine si cu mult mai devreme, devenind deja invechit (pentru a doua oara)in Europa.”

   In ultima vreme violenta isi lasa cat mai des amprenta in toate colturile lumii. Crezi ca ne apropiem de sfarsitul lumii, de apocalipsa? Sau poate ne pandeste un al treilea razboi mondial?

„Nu cred ca am atins acest punct, nu inca. Am crescut in Cipru, unde intotdeauna exista amenintarea unui razboi, fapt pentru care sunt, intr-un fel, obisnuit cu astfel de presupuneri. Insa atacurile teroriste din New York se pare ca au avut un impact foarte puternic asupra intregii lumi, ceea ce da mult de gandit. Au afectat pana si activitatea noastra prin faptul ca serviciile postale au fost inghetate pentru o buna bucata de vreme. Cred ca a fost fara indoiala un moment de rascruce din punct de vedere istoric si nu ne ramane decat sa speram ca rezultatele se vor dovedi a fi pozitive.”

   Ar mai fi ceva de adaugat? Ce ti-ai dorit sa realizezi pe continentul american inainte de a pleca din Cipru si ce-ti doresti acum?

„Cred ca ai acoperit tot cu intrebarile tale complexe. In ceea ce priveste realizarile si asteptarile mele, cei care ma cunosc destul de bine, pot depune practic marturie ca niciodata nu ma multumeste nimic si ca tind mereu spre mai mult, sa fac mai bine ceea ce deja fac. Cand am plecat din Cipru mi-am dorit sa studiez in SUA pentru ca apoi sa ma intorc sa muncesc. Lucrurile s-au cam schimbat pentru ca sotia mea a obtinut o bursa pentru a-si continua studiile si nu am avut de ales decat sa ne acomodam. The End a pornit, in esenta, ca un hobby si ca o dorinta teribila de a ajuta trupele care ne placeau. Intre timp ne-am dat seama ca lucrurile au devenit serioase si telul nostru nu mai este sa ajutam trupele ci sa lucram cu ele, cot la cot, pentru a sa se ajuta sa se dezvolte cat mai mult pe scena muzicala.”

   Multumesc, prietene, pentru timpul acordat si succes in viitor. Cum respiri intr-un continent ce a fost descoperit doar in urma cu doua secole, in ciuda faptului ca vii de pe un teritoriu cu mii de ani de istorie in spate? Sunt diferente mari de civilizatii, de culturi? Ce mi-ai recomanda sa vizitez in USA? Dar in Cipru? Numai bine…

„Iti multumesc mult pentru urari si cred ca raspunsurile mele au fost adecvate pentru intrebarile tale extinse. In prezent, sa locuiesc in SUA este ceva cu care m-am obisnuit deja si, desi este un continent descoperit recent, natura sa este la fel de veche, batrana, ca in orice alt colt al lumii. Am fost in Marele Canion, anul trecut si ceea ce am vazut, precum si doar sa fi fost acolo, m-a lasat fara respiratie. Dar a fost amuzant cand am vizitat San Francisco, unde se pretinde ca exista cea mai veche cladire din SUA, ei bine aceasta a fost construita prin 1700. In activitatile mele de zi cu zi sunt obisnuit sa interactionez cu toate tipurile de oameni indiferent de obiceiurile sau bagajul de cunostinte pe care le au. Chiar la facultatea unde am studiat erau studenti din 84 de tari. Daca ar fi sa-ti recomand ceva anume sa vizitezi in SUA, atunci acestea ar fi locatiile: Phoenix, Las Vegas si New York. Inca imi place LA deoarece climatul imi reaminteste de locurile natale. Iar despre Cipru… ai putea sa vezi cam tot ce e de vazut, adica toata insula in doar 2-3 zile, pentru ca este destul de mica. Inca o data, iti multumesc.”

Februarie 2002.

Comenteaza