Arcana
Cat de repede au trecut 15 ani… Si putem deja numara zece CD-uri, sapte albume, un demo vechi, concerte numarate si cam atat. Nici un DVD, nici un live album. Underground curat!
Arcana nu este:
– nici figura simbolica din sistemul divinatoriu si initiatic numit Tarot (dar care ar putea avea acelasi suport pentru meditatie),
– nici scoala ce sustine miscarea New Age sau pe marii Maestrii Inaltati ai Teozofiei,
– nici aranjamentele de decor gotice,
– nici festivalul anual de dark fantasy horror,
– nici cunoscutul videogame,
– nici piesa muzicala compusa de Edgard Varese,
– nici trupa de jazz americana,
– nici studio,
– nici numele dansului popular si melodia dupa care se executa acesta…
Toata lumea implicata stie ca ARCANA este un proiect muzical suedez, pornit in 1993, de catre Peter Pettersson, un tanar Metalist ce, la varsta majoratului, si-a propus sa-si exprime viziunile sale melancolice si intr-o alta forma. La acea vreme el era un chitarist de studio pentru diverse trupe zgomotoase, dar lucra si la propriile sale proiecte. Trebuie mentionat ca Peter a ramas un Metalist convins pana astazi si mi-e greu sa cred ca se va mai razgandi in viata asta. Asa o fi, oare? In jurul numelui lui graviteaza peste 15 trupe muzicale, de mai toate genurile, de la old Black Thrash Metal pana la hardcore si punk… Dar vom avea timp sa povestim si despre acestea.
Sa revenim la ARCANA. In dorinta de a contura elegant fascinatia lui pentru DEAD CAN DANCE, Peter a cooptat-o pe Ida Bengtsson la voce si astfel a aparut una dintre cele mai frumoase trupe de Dark Romantic Ambient Medieval Ecclesiastical Gothic Baroque, dar si cu arome renascentiste, sound-ul plutind intr-un univers melancolic atemporar. Asa a aparut legatura cu Roger Karmanik si implicit semnarea cu CMI pentru doua albume, apoi pentru alte patru. „Dark Age of Reason” (1996) a fost un album ce a socat scena undeground de la acea vreme, aceasta fiind atentionata si de compilatia de la labelul suedez, intitulata „… and Even Wolves Hid Their Teeth” (1995), unde trupe promitoare erau prezente cu cate o piesa deosebita. Si ce trupe: AGHAST, MORTIIS, RAISON D’ETRE, ILDFROST, ORDO EQUILIBRIO, MORTHOUND, MEMORANDUN, DEUTSCH NEPAL, BRIGHTER DEATH NOW… Si-mi amintesc ca la acea vreme „The Song Of Mourning” mi-a rastalmacit orice forma de a-mi inchipui muzica. Toti spuneau ca ARCANA este o mina de aur… sau un diamant care straluceste si-n lumina si-n obscur… Peter a preferat varianta a doua, cel putin asa ne-a aratat istoria pana astazi. A urmat un EP intitulat „Lizabeth” (1997) si excelentul album „Cantar de Procella” (1997), adica Songs Of The Storm… Albumul acesta m-a fascinat din toate punctele de vedere… Vocea angelica a Idei, plus multitudinea de instrumente pe care Peter deja obisnuia sa le foloseasca au incropit un set de piese remarcabile. Urmeaza „…The Last Embrace” (2000), si MCD-ul Izabel (2000) si istoria duetului ia sfarsit. Schimbarile din viata personala (casatoria cu Ida) atrage si schimbari de componenta, locul Idei i-a fost luat de night club diva Ann Mari Thim si mai apare si Stefan Eriksson. In aceasta noua formula (cu Ida pe partea de artwork), ARCANA realizeaza magnificul „Inner Pale Sun” (2002) precedat de un alt EP, „Body Of Sin”. Aici se pune punct si colaborarii cu CMI. Peter isi ia numele de Bjargo (pare mai interesant si unic) si se dedica activitatii lui cu label-ul propriu Erebus Odora, unde scoate in 2004 „The New Light” (o compilatie a unor piese vechi, needitate) si „Le Serpent Rouge”, un nou material ce apare un an mai tarziu si sub emblema Displeased. Pe aceste doua albume partile corale sunt facute atat de Ann cat si de Ida, structura ultimului fiind axata pe elemente Orientale. Problemele financiare si necazurile de sanatate cu fetita cea mica il determina pe Peter sa renunte la label-ul propriu, mentinandu-si totusi studioul activ si, in 2007 semneaza cu label-ul frontman-ului Chandeen, Harlad Lowy. La sfarsitul lui februarie 2008 apare si ultimul album de studio ARCANA, „Raspail” (un titlu ce s-ar putea asocia cu scriitorul francez Jean Raspail, insa lui Peter acest nume ii gravita in cap de ceva ani buni si fara vreo trimitere in acest sens).
Cu forte proaspete si acum, caci cvartetul s-a transformat in cvintet, prin aducerea talentatului percutionist Mattias Borgh, un vechi prieten cu care colaboreaza de ani buni pe partea Metalica Peter, CRYPT OF KERBEROS fiind trupa de Death Metal cea mai cunoscuta.
Ce sa va mai spun despre Peter? Este o persoana destul de introvertita, careia nu-i place sa stea in lumina reflectoarelor, nu-i place sa vorbeasca despre ceea ce face, dar e constient ca respectul fata de fani trebuie aratat si prin comunicare, asa incat isi petrece cel mai mult timp in camera lui „de copil”, adica studioul lui, lucreaza si la un muzeu (part time), isi iubeste imens fetita de cinci ani numita Vendela, are o viata fericita alaturi de sotie si celelalte trei fete mai mari, sustine latura ecologista si toate miscarile ce deriva din acest concept, este vegetarian (probabil din respect pentru drepturile animalelor), ii place natura, sa calatoreasca (luna de miere si-a petrecut-o la Praga), concerteaza destul de rar cu ARCANA, mai bea cate o bere cu prietenii (are o gramada de muzicieni numai in orasul lui), dar prefera si Montenegro si un vin bun, ii place sa gateasca, are mai multe trupe preferate, intre care DEAD CAN DANCE, BATHORY si LEE HAZELWOOD, dar asculta si muzica clasica (Howard Shore).
Pe linie muzicala, din cele peste 15 proiecte muzicale pe care le-a avut, acum cred ca mai activeaza in 5, din care cel mai de suflet este ARCANA, cel mai activ este TYRANT (tocmai s-a intors din turneu cu GORGOROTH), a reactivat CRYPT OF KERBEROS, se distreaza in hardcore punk-ul MEANWHILE, ciudatul SOPHIA si cam atat. Nu mai stiu daca sunt de actualitate ILEUS sau MACRODEX.
Si cam gata cu aura de rockstar, ca nu e deloc asa, dar am vrut eu sa-i fac o prezentare bombastica. De ce? Pentru ca pe 19 aprilie ii vom putea vedea live la Brasov, intr-o sala eleganta si plina de stil, de teatru, sa-i spunem, la Reduta. Cei de la DONISART sunt fani vechi ai acestui grup si implicit ai Kogaiononului… ca de acolo au aflat prima data de ARCANA, he, he. Si s-au decis sa organizeze primul concert din istoria lor in acest sens… Exista ambitii mari (chiar festivaluri specifice in acest sens), dar toate la timpul lor. Totul e facut din daruire si accentul va fi pus pe calitate si eleganta.
Sa trecem la fapte… si la prezent… Imi iau o sticla de vin in fata (dar in Romania nu gasesc Sophia), imi mai torn un pahar, imi dau muzica si mai tare ca sa intru in atmosfera „Raspail” si, ma teleportez instant in Suedia, alaturi de Peter.
1. Salutari din iernoasa Romanie, prietene! Ce faci acum? Ti-ai luat si tu un pahar de ceva sa putem purta o discutie relaxanta?
Salut! Azi sigur nu beau vin. Lucrez in studio, fac inregistrari pentru o trupa punk. Am baut insa ieri, cand Ia si cu mine am primit vizita unor prieteni si astazi inca mai trag dupa experienta avuta;). Sambata aceasta voi avea un concert cu trupa mea punk, asa ca banuiesc c-o sa am parte si de ceva bere atunci;)
2. Ce parere ai de prezentarea facuta de mine? Sigur sunt niste greseli pe acolo, ceva. Sau poate ca am uitat eu sa amintesc alte lucruri importante. Ma ajuti tu, te rog?
NU, ai spus aproape tot. Nu sunt obisnuit sa se stie atatea despre mine, asa ca o sa fiu sincer: deopotriva m-ai facut sa ma simt onorat si incurcat. Sa fiu oare intr-atata de interesant? Chiar nu cred:). Incerc sa ma tin pe mine si viata mea cat de personale pot, dar imi dau seama ca este foarte greu atunci cand fac muzica si o scot pe piata;)
3. Uite, ca sa vezi ca iti inteleg reactia la toata istoria aia bombastica, am sa-ti spun ce a spus acum multi ani Frank Zappa intr-un interviu de asta, foarte detaliat si personal, care tindea sa-l irite rau: „A vorbi despre muzica este la fel cum ai incerca sa dansezi despre arhitectura…” De acord? Dar trebuie sa o facem, zau!
Pai, ce sa mai zic? Inainte de toate, Frank Zappa a fost un geniu intr-ale muzicii. Poate ca are dreptate si in ce-ai amintit, nu stiu. Mi-e greu sa vorbesc despre muzica mea si despre mine, asa ca de multe ori am tendinta sa-mi inchid ochii si sa-mi acopar urechile, sperand ca intrebarile vor fi deja trecute atunci cand voi vedea si auzi din nou.
4. Mai ai cele doua steaguri medievale primite de la Mark Riddick (ai si foto)? Mai tii legatura cu acesti frati? Vii cu ele la Brasov?
Nu, acestea sunt la un prieten foarte apropiat de-al nostru. Vremurile se schimba, dar nu voi uita niciodata ca au fost foarte speciale in vremurile de inceput ARCANA. Steagurile reprezintau perioada medievala ARCANA, iar timpul acela este de mult apus. Cat despre legatura cu fratii, nu mai stiu nimic despre ei de ani buni.
5. Hai sa trec de la una la alta, ca sa derutam pe toata lumea, inclusiv pe noi. Ai declarat candva ca „I will choose sex, because it’s more important than being romantic.” Vai, ce urat suna, nu? Mai ales cand citeste o femeie… si nu ma refer la Ia… Mai sustii aceasta declaratie?
Recunosc ca initial m-am gandit sa sar peste intrebarea asta, dar apoi mi-am zis: de ce sa nu raspund?! Barbatii si femeile au nevoie de sex, fac sex si vor sa se intample asta. De ce sa sune urat? Chit ca unora le place astfel… he he. Dar serios: sexul si dragostea pot coexista intr-o relatie, insa sexul este si va fi intotdeauna mai important.
6. OK. Ti-a placut muzica medievala si cea renascentista, te-ai jucat la greu cu roleplay games (Dungeons and Dragons, Kult…)… sa fie astea izvoarele din care ti-ai extras seva ARCANA? De unde si pana unde acest fel de muzica si de ce ARCANA? Are o muzicalitate anume acest termen….
Numele de ARCANA mi-a placut de la bun inceput, m-am gandit initial ca este un nume de femeie. ARCANA s-a nascut din dorinta mea de-a transforma in muzica gandurile mele asupra perioadei medievale, asupra aurei romantice asociate acelor vremuri. DEAD CAN DANCE a avut o mare influenta desigur, mai ales ca intotdeauna a fost una din trupele mele favorite.
7. Stiu ca demo-ul din ’94 l-ai compus influentat si de catastrofa de atunci din Estonia. La fel au facut si cei de la Rammstein, dupa catastrofa aviatica de la baza Ramstein. Te mai preocupa astfel de evenimente, te afecteaza, te inspira intr-un anumit fel?
Acela a fost cel mai mare dezastru din istoria Suediei, cand peste 500 de suedezi au murit. Cam tot atatia cat in catastrofa Tsunami din 2004. Cand Estonia ne-a invadat ucigand atatia oameni, am avut o mare dilema legat de reactia pe care ar trebui sa o avem; sa ridicam corabia din adancuri sau sa lasam linistit cimitirul celor ce si-au pierdut viata? A doua varianta a fost aleasa atunci si inca pana in ziua de azi decizia este controversata. Dezastrele majore ne afecteaza pe toti, inclusiv pe mine. Uneori sunt inspirat, alteori nu.
8. Stiu ca nu te intereseaza politica, dar nu pot sa cred ca nu ai o opinie legata de tot ce se intampla astazi pe globul pamantesc… Se pregateste un nou razboi mondial?
Nu, nu chiar. Izbucnirea unui nou razboi mondial ar fi dezastruoasa pentru economia lumii si RM III ar trebui transformat intr-un adevarat taboo. Gasesc ingrozitor faptul ca liderii de astazi pun banii inaintea vietii. Oricum, cred ca trebuie sa ne bucuram ori de cate ori putem evita un razboi. Uniunea Europeana este o modalitate de protectie. Nu este atacat nici unul din statele membre, asa ca o privesc ca pe o uniune aducatoare de siguranta.
9. Filmul lui Al Gore are atat de multe elemente reale sau unele din ele sunt speculate in sens politic? E atat de mare aceasta amenintare? E bine ca a devenit trendy aceasta miscare ecologista dar, totusi… parca nimeni nu face nimic… Citeam intr-un studiu ca Suedia este cea mai atenta tara la circuitul deseurilor, avand programe cu o eficienta incredibila… e cea mai puternica din Europa! Prin ce se diferentiaza Suedia de restul tarilor? Exista si o alta educatie, pregatire?
Cred in ce a spus Al Gore si ca afirmatiile pe care le-a facut au fost unele „blande”. Ceea ce se intampla in realitate este mult mai grav decat ce am putut vedea in acel documentar. Iti marturisesc ca nu l-am vazut pe tot, dar partea la care m-am uitat m-a ingrozit de-a dreptul. Nu pot sa-ti spun ce anume face Suedia mai mult ca alte tari, dar cert este ca am inceput inca de mici sa invatam cum sa reciclam si sa pastram natura mai curata. Chiar si in gradinita foloseam reciclarea si utilizam containere speciale pentru deseuri diferite: metal, plastic, hartie etc. Pana si fiica noastra stie cum si unde sa arunce deseul in functie de felul acestuia.
10. De ce a plecat Ida? Vezi, te trec din una in alta ca sa spui tot. Ai declarat dupa despartirea de ea ca de fapt nu a plecat din trupa, doar ca a retinut-o ceva cu scoala si bla, bla… Mai tii legatura cu ea? Nu mai canta in nici un proiect? Are o voce superba!
Are o voce superba, asta-i sigur, dar drumurile noastre s-au separat. Nu mai tin legatura cu ea, asa ca nu ti-as putea spune cu ce se ocupa acum. Ultimul lucru pe care l-am auzit despre ea este ca locuieste in sudul Suediei.
11. Cum de ai semnat cu Harald? De unde si pana unde? N-ai mai incercat cu Roger? Chiar daca el e orientat mai mult spre Harsh noise Industrial, ATARAXIA, ALL MY FAITH LOST… mai sunt si trupe cu orientare medievala-romantica care activeaza acolo… Sau de ce nu cu prietenul Frederic din Canada? Este Kalinkaland un label care sa plateasca atat de bine? Sa nu ma impuste Harald….
Am fost in contact cu Harald de multi ani si intotdeauna am apreciat ceea ce-a facut in Kalinkaland Records. Imi plac trupele promovate de label si am vrut ca ARCANA sa fie printre ele. Cat despre faptul ca CMI inca sustine trupe ce canta neo-classical, medieval romantic: chiar nu mai conteaza. Nu ma atrag acele genuri muzicale si ma simt mai bine alaturi de trupe precum Jo Gabriel si CHANDEEN. N-as putea niciodata castiga indeajuns din muzica pentru a trai doar din asta, dar sunt bucuros ca fanii imi inteleg muzica si ca pot ajunge la ei via Kalinkaland. A fost foarte bine atata timp cat am fost la CMI, legatura cu celelalte trupe a fost una foarte buna si am avut parte de concerte, festivaluri si petreceri minunate. Dar am facut pasul mai departe, asa cum fiecare ar trebui sa o faca la un moment dat. Sunt bun prieten cu Frederic Arbour, deopotriva in plan muzical si personal, asa ca-i firesc sa avem cate un business pe rol tot timpul. Avem acelasi trecut in ce priveste Metal-ul si punk-ul si, incercam sa ne intalnim cat de des posibil
12. Exista zvonuri ca vei face un turneu cu CHANDEEN anul asta. E adevarat? Ca daca aflu ca ARCANA se implica mult in concerte, fac si eu un ban gasind un babysitter care sa stea cu Vendela o perioada mai indelungata…
He he, nu vrem sa platim o bona pentru un timp mai indelungat pentru ca nu intentionam sa ne despartim de Vendela mai mult. Nu va fi nici un turneu cu CHANDEEN, ne-ar implica prea mult si nu vrem nici unul asta. Si eu si Harald avem familii si copii, la fel si Stefan. Vrem ca prioritatea noastra sa fie copiii. A fost diferit insa in turneul facut asta toamna cu TYRANT/GORGOROTH: Ia a ramas acasa cu Vendela. Un turneu ARCANA insa ar insemna ca amandoi, Ia si cu mine, sa fim departe de casa. Incercam sa avem doar cateva concerte pe an. In felul asta, oamenii sigur nu se plictisesc de noi, concertam rar;).
13. Am auzit zvonuri ca ti-ai schimbat numele pentru ca se confunda cu al lui Tomas (ORE). Care-i adevarul? Chiar, a propos … Ce a fost cu VICTORIA?
Nu, nimic n-ar putea fi mai neadevarat. Cum ar putea cineva sa-l confunde pe Tomas cu Peter? Sunt nume diferite. Petterson insa este un nume comun in Suedia, mii de oameni il poarta. Mi-am schimbat numele in Bjargo, in primul rand pentru ca m-am casatorit cu Ia, si in al doilea rand pentru ca numele de Pettersson nu are o rezonanta speciala pentru mine. Stiu ca sunt cativa oameni care cred ca sunt o cu totul alta persoana fata de Peter Pettersson, dar nu-i pot ajuta deloc daca se blocheaza la gandul ca am luat numele sotiei. Unde sa mai pun ca asta se intampla destul de frecvent in Suedia. Victoria a fost un proiect distractiv, plus ca ne-au placut piesele. Dar nu va mai fi o alta Victoria!
14. Cred ca nu e frumos sa fim egoisti, asa ca hai sa o invitam langa noi si pe Ia. Buna seara, cum ti s-a parut discutia noastra pana acum? Ca una intre barbati?
Salut, Doru! Nu-i nici o problema, ascult si ma bucur de discutia voastra. De ce nu l-as lasa doar pe Peter sa vorbeasca, doar e proiectul lui;). Nu ma hazardez in a eticheta discutia altora si prefer sa-i las sa discute-n pace: sunt dictatoare cand vine vorba de vorbit. Crede-ma, corzile mele vocale lucreaza in asemenea situatii mai ceva decat mainile unui tobosar;).
15. Ia, cum l-ai cunoscut pe Peter? Stiu ca ascultai muzica lui cu multi ani inainte. De fapt, trebuie sa le spunem tuturor ca si tu esti o metalista desavarsita, in sensul ca ai crescut cu Priest si Maiden… Cum poate o femeie la 38 de ani, mama a patru fete (sa va traiasca!) sa asculte CELTIC FROST sau SLAYER? Printre tigai, curatenie si alte treburi gospodaresti?
Nu gatesc, asta este treaba lui Peter;) Cu muzica in fundal este drept, una relaxanta pentru amandoi. Ascult Metal de la 12 ani, iar Peter chiar inainte de aceasta varsta. Avem aceleasi gusturi in ceea ce priveste muzica, chiar daca apar ceva diferente intre noi legat de trupele mai recente. L-am cunoscut pe Peter in 1999, cu cateva saptamani inainte de aniversarea mea de 30 ani. Ascult ARCANA din 1997 si m-am indragostit imediat de sound. Asa ca am scris cateva cuvinte in guestbook-ul ARCANA si Peter mi-a raspuns adaugandu-ma la ICQ-ul sau. Am inceput prin a fi buni prieteni, am vorbit zile in sir, insa in Octombrie ne-am intalnit si de atunci suntem un cuplu. N-as fi crezut niciodata, nici in visele cele mai indraznete, ca ma voi casatori cu „idolul meu”, vom avea un copil impreuna si voi canta alaturi de el in trupa pe care o ascult de ani de zile.
16. Raspail este un album de o frumusete aparte! De fapt, fiecare album ARCANA e altfel, nu poti sa le pui un scor. Care este insa albumul cel mai aproape de suflet pentru voi dintre toate?
Ia: Imi sunt dragi toate albumele, fiecare dintre ele in parte. „Dark age of Reason” are o semnificatie speciala ca pentru orice fan ARCANA, este primul album pe care l-am ascultat. „Raspail” este acum numarul unu pentru mine, in parte si datorita faptului ca am participat la realizarea lui mai mult decat la precedentul. Cred ca Peter a facut o treaba excelenta cu acest album.
Peter: cred ca raspunsul meu trebuie sa fie „Raspail”. Fiecare album imi este aproape de suflet, pentru ca starile asociate sunt diferite si majoritatea lor sunt personale.
17. Am ascultat acest album de aseara si pana acum de peste 30 de ori. Vreau sa incep cu partile negative, cel putin cele care mi se par mie. De ce e atat de scurt? De ce atat de multe piese instrumentale? Si pasajele prelungi la fel… De ce n-ati abordat mai mult elementul ritmat, tribal?
Toate albumele ARCANA sunt scurte si prefer sa le fac in continuare asa. Nu-mi plac albumele prea lungi, pentru ca devin obositoare. Cat despre piesele instrumentale, nu-mi par a fi multe; sunt doar 3 din 7. Aminteste-ti de „Le Serpent Rouge”, pe care exceptand doua piese, toate sunt instrumentale. Pe de alta parte, sunt multe trupe pe piata care abordeaza dimensiunea tribala; SEPHIROTH sunt cei mai buni dupa parerea mea. N-am nici o intentie sa pasesc pe drumul asta.
18. Dupa ce am ascultat pe compilatia de la Kalinkaland acum un an si ceva „Lost in Time” si pemyspace-ul vostru „Invisible Motions”, ma asteptam ca acest nou album va fi unul integral bombastic, ritmat, foarte dinamic si plin de energie, cu tot felul de coruri, percutii… cand colo, acest doua piese sunt singurele mai explozive. Imi pare mie sau acest album este unul de o tristete apasatoare? Gravitatea pianului e un element remarcabil imediat…
Cred ca intreg albumul reprezinta o pleada de emotii disticte. Pianul a avut intotdeauna o semnificatie aparte in muzica ARCANA, intotdeauna a fost folosit, dar poate nu atat de mult. Sunt multe emotiile ce razbat din acest album, inclusiv tristetea.
19. Povestiti-mi putin despre conceptul lui, despre versuri, despre fiecare piesa… Vad ca acum cam toti membrii trupei au scris ceva texte… M-as bucura daca mi-ati descrie fiecare piesa, din punctul vostru de vedere.
Abrakt este o piesa construita in jurul conceptelor de distrugere environmentala, razboi si ignoranta. A fost facuta cu mult inaintea celorlalte piese, este chiar una dintre primele create.
Sigh of Relief: este o secventa de pian. Nu am gandit-o de la inceput ca parte a albumului, dar imi place mult ideea acum.
Invisible Motions este una dintre piesele facute la inceput. Nu eram hotarat ce sa fac cu ea, asa ca am rugat-o pe Ia sa aleaga versurile potrivite. Mai apoi, intr-o dupa-amiaza de septembrie, Ia si Ann-Mari au inregistrat-o si sunt foarte multumit de ceea ce a iesit. Versurile graviteaza in jurul emotiilor ce se nasc atunci cand iti dai seama ca sfarsitul lumii este aproape. Mai precis stari de vid interior, anxietate si multumirea adusa de gandul ca totul se va sfarsi in curand: viata ti s-a scurs, dar iti amintesti doar bucuriile din tot ceea ce ai trait. Furia apare apoi… si ura fata de oamenii care nu mai au grija de ceea ce se intampla.
Outside your world este despre o viata de mult apusa, despre dorul de o lume care nu va mai exista vreodata. Abordeaza temele distrugerii cladirilor istorice, a comunitatilor disparute si a tristetii aduse de goana oamenilor catre modernizare.
Parisal este piesa care aminteste cel mai mult de „Le Serpent Rouge”. Poarta asupra multor secvente medievale si orientale si cred ca va suna foarte bine live
Autumnal n-am stiut ce sa fac cu piesa asta. Am simtit-o mult prea fragila si poate nepotrivita pentru acest album. Insa au iesit foarte bine versurile, vocea Annei-Mari si corul Iei, asa ca uite-o.
Out of the Gray ashes este o piesa nascuta intr-o sesiune de inregistrari cu ARCANA. Ia, Mattias, Stefan si cu mine am mers in studio pentru a inregistra niste coruri pentru „Lost in Time” si alte piese. Dupa cateva beri, apoi altele si cativa prieteni care au trecut pe acolo, am inceput sa compun piesa pe chitara. De fapt, am inregistrat-o dupa doar cateva ore. Mattias a facut partea de percutie, iar eu tot restul. Bineinteles, o parte a instrumentelor au trebuit sa fie reinregistrate a doua zi;) A fi sub influenta alcoolului in timpul inregistrarii nu-i intotdeauna lucrul cel mai bun … he he. Ann-Mari si cu mine am inregistrat partile vocale mai tarziu.
Lost in Time a aparut intaia oara pe compilatia „Lightwave II” de la Kalinkaland. In varianta initiala doar eu cantam, dar pe aceasta canta si Ia alaturi de mine, plus ca am participat toti la realizarea corurilor, inclusiv Mattias;). Versurile au fost de la bun inceput inspirate dintr-o poezie de dragoste pe care am primit-o de la Ia si, cred ca este cea mai pozitiva piesa de pe album.
In Remembrance: am conceput-o in aceeasi zi cu Sigh of Relief.
Circumspection are versurile lui Stefan, el a facut si secventa soptita de pe piesa. Asemenea celorlalte versuri, tema este una trista. Este o piesa buna pentru incheierea albumului, avand voci si pasaje instrumentale calme.
Nu exista un concept anume in jurul caruia sa graviteze intregul album, dar tristetea si anxietatea razbat din versuri. Neindoielnic, gandurile noastre sunt transparente, dar vrem ca ascultatorii sa-si poata vizualiza propria viata, sa-si faca propriile proiectii atunci cand asculta ARCANA.
20. Observ ca Peter continua sa fie un dictator, in sensul ca el compune toata muzica. Nu pare sa fie o democratie… Mai ales cand sunteti acum cinci… Cum va intelegeti? Nu aveti conflicte de idei in acest sens?
Ia: ARCANA inseamna Peter, iar restul suntem doar insi care dam o mana de ajutor, daca pot spune asa. Nimeni altcineva n-ar putea crea o asemenea muzica, pastrand esenta ARCANA. Peter nu este un dictator, dar e singurul lider si va ramane astfel. Ne intelegem foarte bine cu totii. Ca in orice alta „familie”, uneori apar suparari, nervi si altele, dar n-am ajuns niciodata la tipat sau lupta. Ne respectam si avem clipe minunate impreuna, deopotriva muzical, cat si atunci cand mergem la petreceri sau calatorim.
21. Care sunt asteptarile voastre de la acest album?
Sper ca le va placea fanilor. Este primul album scos dupa trei ani si jumatate, multi chiar nici n-au realizat ca a mai fost un album dupa „Inner Pale Sun” asa ca pentru acestia este primul nostru album dupa sase ani;). Este un album care ar trebui sa-i bucure pe cei care au apreciat precedentele, pentru ca include elemente din intrega istorie ARCANA. Mai mult, cred ca va cuceri un numar mai mare de persoane pentru ca este un album „usor”.
22. Ar fi trebuit sa apara si albumul-sora al celui intitulat „Le Serpent Rouge”… Cel putin asa a fost promis. Ce s-a intamplat? In acea perioada stiu ca Peter a fost foarte bonav. Ce a fost, de fapt?
Albumul a fost decalat datorita bolii Vendelei. Diagnoza ei ne-a intors lumea pe dos, iar muzica a trecut in plan secund (sau pe locul trei, poate chiar patru). Albumul va fi insa scos, ai promisiunea mea
23. Ce alte proiecte de viitor aveti cu ARCANA? Pe cand un album din concert, eventual un DVD?
In momentul de fata prioritatea o reprezinta albumul-sora. Timpul ne va arata ce altceva vom mai face. Dupa fiecare album realizat, simt ca trebuie sa iau o pauza, dar stiu ca intr-o buna zi ma voi trezi mergang la studio pentru a compune piese noi. Un DVD live este dorinta noastra de mult timp, dar nu ne-a placut nici unul din concertele de pana acum pentru a il imortaliza astfel. Se pare ca mai trebuie sa asteptam, dar negresit intr-o buna zi se va intampla si asta.
24. Veti canta la Brasov. Ce ar trebui sa stie despre voi cei care vor veni? Poate ca unii va vor auzi pentru prima data… Cum arata si cum suna ARCANA live? Cat dureaza un show normal? E altfel decat in studio? Aveti zeci de instrumente… pe care le vor vedea acolo? Va fi partial playback? Conteaza imagistica pentru voi? La Leipzig am inteles ca ati facut un show excelent! Care va fi playlistul?
ARCANA live inseamna mai mult emotii si atmosfera decat un simplu show live. Il avem pe Stefan la keyboard si cor, pe Ann-Mari si Ia la voce si instrumente diverse precum clopotei si finger cymbals, Mattias face partea de percutie, iar eu la voce plus ca mai cant la cateva instrumente. Cateodata folosim un fundal pe care Ia si Stefan l-au facut acum ceva ani, un fundal cu imagini din preajma orasului nostru de bastina alaturi de imagini cu ARCANA. In mod normal, folosim pentru atmosfera lumanari pe scena. Un concert obisnuit dureaza aproximativ o ora, dar totul depinde finalmente de starea noastra, de public si de alti factori. Trebuie sa avem multe fragmente de muzica inregistrata, este imposibil sa facem totul pe scena. Pentru ca asta ar insemna sa fim cam 20 de oameni. Asa ca unele piese suna ca pe album, altele insa nu…depinde. Cat despre playlist, intotdeauna reprezinta o surpriza;)
25. Ce stie ARCANA despre Romania ca tara? Dar ca muzica sau ca fani, corespondenta… ?
Am corespondat foarte putin cu fani din Romania, dar tinem legatura cu cativa dintre ei, mai ales acum cand Myspace-ul domina. Nu stim multe despre Romania moderna. Ne este cunoscut insa faptul ca a traversat o perioada de comunism, la fel si problemele politice cu care se confrunta si bineinteles stim istoria lui Vlad Tepes;). Oricum, am vazut niste imagini cu Brasovul si ne par fabuloase, deopotriva orasul si imprejurimile sale. Din pacate, nu stim foarte multe despre muzica din Romania.
26. As vrea acum sa descrieti in cateva cuvinte fiecare membru al trupei, nici chiar ca la un interviu cu CV-ul pe masa: varsta, ocupatie, preferinte muzicale/artistice, alte proiecte muzicale (cu descrierea fiecaruia), hobby-uri, religie, politica, cum arata o zi normala…. Si evident, cateva cuvinte despre studioul vostru, trupele cu care colaborati.
Peter Bjargo, m-am nascut in 1974 aici in Eskilstuna. Sunt tatal Vendelei care va face anul acesta 6 ani. Lucrez part time la Muzeul de Arta din Eskilstuna si inregistrez trupe locale intr-unul din cele mai mari studio-uri din Eskilstuna. Ascult si am fost implicat in Metal si punk inca de tanar, dar imi place aproape orice muzica, mai putin cea moderna promovata de MTV. Am mai multe proiecte muzicale: MEANWHILE (hardcore punk), TYRANT (old school Black Metal), SOPHIA (industrial – chiar daca este terminat) si CRYPT OF KERBEROS (Death Metal). Mai sunt si altele, dar cele de mai sus merita amintite. Nu sunt deloc o persoana religioasa, sunt membru al partidului Verde din Suedia si un sustinator al drepturilor animalelor. O zi normala pentru mine decurge de fiecare data altfel: petrec mult timp cu Vendela, lucrez la muzeu sau in propriu-mi studio, ies cu prietenii, ma relaxez acasa cu Ia, joc mult X-box 360 si ador sa gatesc zilnic.
Cecilia Bjargo, m-am nascut in Stockholm in 1969. Sunt mama a patru fete: Johanna nascuta in 1989, Madeleine in 1992, Sara in 1994 si Vendela nascuta in 2002. Sunt studenta la Universitatea din Eskilstuna si in doi ani o sa licentiez ca profesor de engleza si stiinte sociale. Am o mare pasiune in viata si anume Photoshop-ul. Ador sa manipulez fotografiile si sa fac arta din diverse tipuri de imagini/fotografii. Nu sunt implicata in alte proiecte muzicale, dar cant intr-un cor. Nu sunt o persoana religioasa, n-am fost vreodata si nici nu cred ca voi deveni. Si eu sunt membra a Partidului Verde din Suedia si sunt de asemenea implicata intr-o organizatie ce sustine Drepturile Animalelor. Imi petrec zilele la scoala, acasa cu fetele si Peter, la studio lucrand la PC, dar fac si treburi gospodaresti: curat, spalat, ingrijit casa. La fel ca orice alta mama. Viata de star rock? La naiba, nu;)
Stefan Eriksson sunt nascut in 1971, lucrez ca maestru bucatar si sunt asociat al unei companii de web, uneori fac munca de DJ si-mi place sa-mi spun muzician. Ascult toate genurile de muzica, dar primele 6 piese favorite, fara o ordine prestabilita sunt: Sex Pistols – Never Mind the Bollocks, Sisters of Mercy – First Last and Always, Kraftwerk – Computer World (chiar cred ca asta se va intampla), Scraping Foetus of The Wheel – Nail, Slayer – Reign in Blood, Depeche Mode – Speak and Spell. Intelegi ce vreau sa spun?! Acesta-i si motivul pentru care toate celelalte proiecte in care sunt implicat apartin unor alte „stiluri”; Brotherhood (goth/pop/rock), FilthPig (industrial Metal), Cardilax (crazy pop/punk), Love, Life and Death (down tempo/pop/country), MeM (electronic) ca sa amintesc doar de cateva dintre ele. In concluzie, viata mea inseamna: muzica, familie, munca, prieteni si bineinteles filme si TV.
Ann-Mari: o sa fac 32 de ani vara asta si in momentul de fata lucrez la o mare companie din Eskilstuna, ce comercializeaza echipament de constructii, eu ocupandu-ma de dealerii europeni. Cand nu sunt acolo, fie sunt la sala fie fac muzica, cu ARCANA sau alte trupe in care sunt implicata – BEREFT OF YOU (muzica Folk cu chitara acustica din plin si cateva influente Metal) si VEIL OF BLUE (muzica lounge/pop cu aroma de Twin Peaks). Fac si cursuri canto la Universitatea din Eskilstuna, asa ca saptamanile mele sunt destul de pline. Cand vine vorba de religie, ma consider o persoana agnostica, desi sunt fascinata de anumite religii, de misticism si mitologie, fapt care se face simtit in versurile pe care le-am scris.
Mattias: trebuie sa va spun de la inceput ca Ia m-a fortat sa imi fac aceasta descriere: am peste 20 de ani si o constructie atletica, sunt destept si un gentil cu femeile. Sau poate ca nu… Ca sa fiu sincer, am 32 de ani. Sunt percutionist si profesor la un colegiu de muzica. Cand vine vorba de muzica imi plac mai multe genuri, pentru ca muzica buna din punctul meu de vedere nu tine neaparat de-un stil anume. Imi pare rau dar nu pot fi mai clar decat atat. Acum sunt baterist in CALLIPHORA, un proiect nou cu care de-abia am inceput repetitiile; l-as descrie ca Heavy Death Metal cu ceva schimbari de ritm. Apoi, ar mai fi CRYPT OF KERBEROS (alaturi de Peter…) care este tot o trupa de Death Metal; inactiva deocamdata, dar planul este sa mai scoatem un album. Sa speram ca asta o sa se si intample. Mai cant la percutie, cred ca si asta trebuie amintit, intr-un proiect artistic numit Toro! Toro!, alcatuit impreuna cu un dansator si un cantaret. Hobby-urile mele sunt foarte simple, imi plac filmele si sa-mi petrec timpul cu prietenii si familia. Daca este sa vorbim de religie, nu-i un subiect interesant pentru mine. Nu gasesc nimic deocamdata. Acelasi lucru e valabil si pentru politica. Incerc sa tin pasul cu ceea ce se intampla in lume, dar nu am apartenenta la nici o organizatie politica. Intr-o zi normala, ma trezesc panicat ca am dormit prea mult, pornesc in goana catre serviciu, tin o groaza de lectii si ma intorc acasa mai tarziu decat am planuit. Apoi incerc sa fac ceva creativ. Imi place sa scriu versuri, sau sa stau la calculator sau sa cant la chitara (care suna groaznic, dar incerc sa devin mai bun). Un alt mare hobby este sa ma holbez la pereti;)
27. Sunt covins ca dupa „Innocent Child”, „Closure” si „Through the Grey Horizon”, „Lost in Time” sau „Invisible Motions” vor fi votate drept cele mai populare piese. Nu va ganditi sa editati un Best of?
Nu, nu inca. De fapt nu cred ca se va intampla vreodata ;). Unii considera ca „The New Light” este intr-un fel un „best of”, dar de fapt reprezinta o suma de inregistrari timpurii, alaturi de piese noi si este de fapt o oglinda asupra intregii mele vieti in ARCANA.
28. Ce parere aveti despre muzica urmatoarelor trupe: ATARAXIA, LOVE IS COLDER THAN DEATH, TRIARII, DVKE, KHVARENA, IRFAN, LYCIA? Va deranjeaza sau onoreaza comparatia cu ARCANA?
Bineinteles ca ne onoreaza, in special comparatia cu LOVE IS COLDER THAN DEATH si IRFAN. O sa fiu sincer cu tine, am auzit de o parte a trupelor de care ai amintit, dar nu le-am ascultat muzica. Pentru LICTD am o adanca admiratie de mult timp, iar de IRFAN am auzit doar de curand avand un concert impreuna anul trecut in Olanda; sunt oameni minunati si muzicieni de calitate.
29. ARCANA a facut mai multe cover-version-uri DEAD CAND DANCE. Aveti in plan si altele? Tineti legatura cu Brendan sau Lisa? Ati fost vreodata in catedrala in care Brendan canta periodic, in Irlanda? Ati apucat sa-I vedeti live in turneele pe care le-au sustinut trupetii? Cum ar fi sa-I invitati pe unul din albumele viitoare?
Acum, nu. Trei sunt mai mult decat necesar. Nu incerc sa fiu „noul DEAD CAN DANCE”, doar ca imi place foarte mult muzica lor si influenta se face simtita in muzica mea. N-am tinut legatura cu Lisa de ani buni, dar cu Brendan mai am contact din cand in cand. Nu am fost niciodata in casa si la studioul lui (in biserica), dar eu si Ia i-am intalnit la Paris in 2005 dupa marele lor concert de la Palaise de la Congresse. Am fost invitati de Brendan la concert, dar marea realizare a fost sa ma intalnesc cu el dupa. Ar fi minunat sa lucram impreuna la un moment dat, dar acum cred ca sunt mult prea ocupati cu propriile lor vieti.
30. E timpul sa mai facem si altceva. Mai mult, vom avea de povestit multe la concert si la afterparty. Stati de vorba cu fanii sau va trebui sa aducem bodyguarzi sa va protejeze? Mai mult ca sigur ca fanii se vor bucura si de oportunitatea de a-si procura ceva CD-uri sau tricouri cu ARCANA la acest concert, asa e?
Ha ha ha, bodyguarzi? Nu, vom vorbi cu fanii si vom bea o bere cu unii dintre ei. Ne place sa ne petrecem timpul cu altii in timpul calatoriilor noastre prin Europa. Concertele nu se reduc doar la scena, ci implica noi cunostinte, noi prieteni si vederea unor locuri frumoase. Vrem sa aducem produse ARCANA, cat mai multe, dar nu este simplu. Sa speram ca o sa putem.
31. Multumesc mult pentru rabdarea acestei lungi discutii si pana pe 19 aprilie, sa va bucurati de recunoasterea meritata a albumului. Vine si randul finalul apoteotic… e al vostru…
Multumesc! Ne vedem in cateva saptamani!
Martie, 2008.