Alternative 4
Pe 15 decembrie Duncan Patterson (ex-ANATHEMA/ANTIMATTER, ION) revine pe scena din Bucuresti, de data aceasta cu un nou proiect, ALTERNATIVE 4. In formula live de 5, Duncan & Co ne vor plimba printr-un univers zbuciumat ca sentimente insa plin de emotie si intimitate. In interviul de mai jos veti afla cam tot ceea ce salasluieste acum in mintea lui Duncan si pregatiti-va pentru un concert atipic, in Kulturhaus. Va fi si ultimul organizat de DonisArt in Bucuresti, cu siguranta pentru o buna perioada de timp, asa ca ar fi frumos sa ciocnim, la urma, un pahar pentru acest deja trecut 2011 si un interesant (?) 2012.
Salut Duncan. Ce noutati va aduce iarna asta pentru voi?
„S-a lasat destul de frig. Ultimele doua ierni in Europa le-am ratat deoarece eram in America de Sud si Mexic. Insa iubesc iarna. Sunt ocupat cu pregatirea turneului si aranjarea detaliilor legate de promotia albumului.”
Ati lansat zilele acestea albumul de debut cu ALTERNATIVE 4. Care au fost reactiile pe care le-ati primit din partea presei? Dar de la fani?
„Pana una alta, reactiile au fost pozitive si suprinzator de obiective. Am citit si o recenzie negativa unde jurnalistul in cauza sustinea ca ma inspir din Anathema veche. Tot ce pot sa spun este ca nu cred ca si-a facut temele, insa trebuie sa apreciezi ironia si comicul din situatii de genul. Cat despre ‘fani’, eu unul nu prea folosesc termenul asta pentru a ma referi la oamenii care imi asculta muzica. Nu ma simt bine facand-o. Insa am tinut legatura cu multi oameni din vremurile apuse si acestia m-au asigurat ca le-a fost pe plac ceea ce am incercat sa fac cu acest album. Pe de alta parte, am primit reactii aproape extreme din partea unor fani Anathema din Iran, care s-au declarati dezgustati de artwork-ul de pe album. Am fost acuzat ca sunt un agent illuminati si tot felul de chestii din astea bizare, haha. Dar asa este viata…”
Chiar, descrie-mi un pic conceptul din spatele ALTERNATIVE 4. De ce te-ai oprit la numele asta? Ai vrut sa sensibilizezi legatura cu fanii Anathema, poate?
„Pai, in prima instanta, a trebuit sa ma gandesc la un nume pentru noua trupa si mi-a venit ALTERNATIVE 4. Apoi m-am gandit la lucruri pro si contra, iar la finalul zilei, mi-am zis ca este un titlu foarte bun. Eram constient de ce o sa atraga, insa se imbina perfect cu tot conceptul, se leaga si de faptul ca acesta este cel de-al patrulea mare proiect al meu. Am incercat din greu sa scap de tag-ul Anathema, pentru ca nu face altceva decat sa devalorizeze orice as fi compus in ultimii 13 ani. Asta a fost blestemul carierei mele, ca sa fiu sincer. Mai mult, ma pomenesc cu obsedati de Anathema, de la care nu primesc decat energii si atentie negativa, asa ca am incercat din rasputeri sa ma distantez de ei. Mi-am dat seama insa ca nu functioneaza o astfel de abordare, asa ca am decis sa actionez frontal si sa ajung intr-o pozitie in care pot sa explic lucrurile din punctul meu de vedere. Asa ca folosind acest titlu, am aruncat pisica intre porumbei intr-un fel, insa in acelasi timp consider ca este un nume cool, perfect pentru trupa. Oamenii trebuie sa realizeze ca nu am facut parte din The Beatles si ca sunt o groaza de oameni pe planeta asta carora nu le pasa mai deloc de Anathema.”
Spune-ne cateva lucruri despre „The Brink”, despre piese si versuri.
„‘The Brink’: reprezinta o poezie scurta, despre drumul catre faima, o chestie care ii motiveaza pe multi muzicieni. Am folosit in piesa o zicala veche care spune ca ‘popularitatea este doar gloria in alta manta’.
‘False Light’: se refera, de fapt, la falsitatea ‘celebritatilor’ si cum oamenii sunt pacaliti in a crede ca acestia sunt demni de a le fi modele. In prima instanta am facut o paralela cu religia organizata, si cu propria mea poveste nefericita – faptul ca am fost scos din istoria a doua trupe in care am jucat un rol important. ‘False Light’ reprezinta de asemenea si un termen legal. Cazurile ‘False light’ se refera la vatamarile legate de sentimentele sau demnitatea unei persoane, cat si la defaimare, adica la vatamarea reputatiei unei persoane. Cei care sunt interesanti, o sa inteleaga.
‘Alternate’: este despre puterea de a fi destul de curajos sa-ti schimbi situatia atunci cand lucrurile nu merg bine. Din proprie experienta pot spune ca este mult mai bine sa te retragi decat sa ramai in acelasi loc si sa te chinui. Din nou, piesa e legata de iluzia ‘faimei’ si ce pot face oamenii ca sa ajunga faimosi.
‘Underlooked’: piesa vorbeste despre cei care gasesc faima si bogatia din inertie, iar puterea lor creativa este furata de la alti oameni. Din nou am scris despre oameni care nu gandesc singuri si inghit orice le este pus in fata de media.
‘Still Waters’: este o poveste personala despre cum am realizat ca am continuat sa sufar de pe urma unei injustitii mari, chiar dupa impacari si iertaciuni si cum am decis sa merg mai departe. Inca sunt afectat, pana in ziua de azi, de invidia, frica sau pur si simplu lipsa de empatie a unor oameni. Dar eu am lasat asa ceva sa se intampla. Exista o vorba veche care spune ca: ‘Apele calme sunt adanci’ – ceea ce descrie perfect situatia mea. Acum folosesc media ca sa-mi spal numele odata pentru totdeauna. Chiar am avut probleme serioase de sanatate si mi-a luat aproape un an sa-mi revin. In momentele acelea viata mi-a trecut prin fata ochilor in slow motion pur si simplu, asa ca am cugetat la multe. Nu vreau sa parasesc Pamantul, stiind ca viata mea o sa fie alterata de revizii tembele si zvonuri urate. Inca sunt aici sa spun povestea, si chiar asta planuiesc sa fac.”
‘The Dumbing Down’:
-
- ‘The Travesty Waltz’: o poezie despre tot felul de chestii revolutionare, care au primit o reputatie proasta.
- ‘Steakknifes Theme’: unde umorul negru este ingredientul principal. Cu alte cuvinte, piesa reprezinta o gluma personala.
- ‘Silent Approval’: ‘Comitted to ignorance, you let the lying dogs sleep’ – se intelege deja. E vorba despre ignoranta maselor, care permite celor aflati in pozitii de putere sa scape nepedepsitii chiar si cand e vorba de crima. Se poate interpreta si literal, cateodata.
‘Automata’: este despre conformismul de a urma pe cineva, de a te imbraca cum ti se dicteaza, de a manca sau a asculta ceea ce spun altii. De a nu fi constient de ce se intampla. Asta este si tema generala a albumului.
‘Autonoma’: o piesa instrumentala. Ideea de baza este legata de lupta de a deveni independent din nou dupa ani de conditionare si programare. Este nevoie de timp si rabadare pentru a inlatura vechile obiceiuri. Asa ca piesa poate parea oarecum apasatoare si incomoda, insa partea de final are un vibe pozitiv.
‘The Brink (reprise)’: O poezie care a luat viata dupa o lunga reflectie asupra lucrurilor deja scris. S-au folosit 2 coarde in 14 minute. Pentru unii s-ar putea sa fie prea extrema, dar altii s-ar putea relaxa ascultand-o.”
Cum ai ales membrii care fac parte din formatie?
„Am fost foarte atent cand am ales oamenii cu care sa lucrez la album, pentru ca in trecut am lucrat mai mult cu oameni cu personalitate dificila. Asa ca am ajuns la Mark Kelson, cu care discutasem sa lucram la un album de ceva timp. El are o vasta experienta deja in lumea muzicala – adica despre partea urata, despre care am tot scris eu. El era foarte entuziasmat de proiect, asa ca i-am trimis niste demo-uri in stare incipienta si i-au placut foarte mult. S-a chinuit sa se muleze pe stilul meu de a compune si a reusit foarte bine. Nu cred ca i-a fost prea usor avand in vedere ca si el scrie piese si nu e simplu sa canti versurile altcuiva daca nu esti obisnuit cu ele. Pe Mauro l-am cunoscut in Argentina, anul trecut. Am avut doua concerte in Buenos Aires si el s-a ocupat de organizarea lor. M-a impresionat, per total, si m-am gandit ca ar fi perfect sa cante la tobe in ALTERNATIVE 4. De asemenea, era foarte entuziast, si asa cum am anticipat, s-a pregatit foarte bine inainte de a intra in studio.”
In cateva zile o sa incepeti turneul cu ALTERNATIVE 4. Multe dintre concerte se vor tine in Italia. Ce s-a intamplat cu Budapesta?
„Mark abia astepta sa cante in Ungaria, deoarece a avut parte de experiente foarte placute cu trupa sa The Eternal. Asa ca l-a contactat pe promoter-ul de acolo si m-au convins sa concertam la Budapesta inainte de show-urile din Italia. Mi s-a promis ca vom zbura acolo vineri, asa ca am facut rezervarile Budapesta-Italia pentru dimineata de sambata. Apoi au trecut ceva saptamani si promoterul nu mi-a trimis detaliile despre zbor… tot tragea de timp. Intr-un final, i-a spus lui Mark ca nu isi permite biletele de avion, nu a avut curajul sa-mi spuna mie direct. Asa ca nu aveam cum sa ajungem acolo. Mi-as fi dorit doar ca oamenii sa fie sinceri. Numai faptul ca am acceptat sa fac chestia asta, ma enerveaza si acum.”
In cadrul acestui turneu veti avea doi invitati pe scena… de ce? Sa ne asteptam la un sound diferit de cel din studio, poate?
„Aveam nevoie de un pianist/keyboard player si al doilea chitarist/backing vocals ca sa cantam piesele de pe album. Eu am facut majoritatea partilor de chitara si pian, dar live o sa fac bassul. Asa ca i-am invitat pe Martin Powell (ex-My Dying Bride) pe care si eu si Mark il cunoastem de ceva timp, si pe Paulo Basilio, care ne-a mixat albumul. Sunt niste oameni foarte ok si sunt foarte talentati si experimentati in ale muzicii.”
O sa ajungeti in Romania pe 14. Ce amintiri aveti legate de acest loc? Stiu ca aveti o gramada de prieteni aici, nu numai fani.
„Da, am multi prieteni aici. Am participat chiar la doua nunti, acum vreo doi ani, una la Bucuresti si una la Iasi. Nu am decat amintiri placute legate de Romania, inca din 1994 cand am venit cu Anathema. A fost o experienta magica atunci, pentru mine, si prima data cand am zburat undeva. Am zis ca ma voi intoarce, dar mi-a luat ceva timp. Apoi am fost invitat la un tribute Anathema in Bucuresti, la care participau multe trupe din Bucuresti. A fost o seara dementiala si au venit multi oameni. In seara aceea am avut onoarea sa fac cunostinta cu vinul Murfatlar, pe care l-am baut ca pe apa, si nu-mi aduc aminte cum am ajuns inapoi la apartamentul meu in acea seara, haha. Apoi am fost invitat sa fiu DJ in Iasi si, din nou la festivalul Artmania in 2007 la Sibiu, unde am prestat si un set acustic cu Vinny si Danny Cavanagh intr-o veche biserica fortificata. Am cantat din nou la Bucuresti cu Mick Moss (Antimatter) acum cativa ani, dar am stat numai o noapte si asta nu a fost de ajuns. De abia astept sa ma intorc, saptamana viitoare.”
Daca tot ajungeti cu o zi inante de concert in Bucuresti, am decis sa mergem impreuna la concertul LEAFBLADE. Ce poti sa-mi spui despre muzica lor?
„Sunt fanul lui Sean Rooneys de mai mult de 20 de ani. Trupa lui de baza, Vallecrucis, a fost una dintre preferatele mele cand eram adolescent. Cantau muzica cu influente medievale combinate cu Metal classic „twin harmony” si erau grozavi live. Aveau si un caracter aparte. Acum Leafblade reprezinta proiectul acustic a lui Sean, care merge cam pe aceeasi idee, dar poarta amprenta sa personala. O muzica folk medievala foarte calma si foarte interesanta, sper doar ca oamenii sa nu stea de vorba tot setul. Cam asta se intampla la concertele acustice.”
Ca o surpriza pentru fanii Duncan, o parte din persoanele care vor arata biletul de la ALTERNATIVE 4 la intrarea Wings Club, vor beneficia de acces gratuit la concertul LEAFBLADE, din seara de 14 decembrie, organizat de Cavalleria Events. Am putea considera acest lucru si un fel de meet&greet cu prietenii tai. In cazul in care unii poate vor sa te vada in ambele zile. Te gandesti sa le faci o supriza si sa canti si cu LEAFBLADE?
„Daca as fi avut mandolina la mine, as fi putut, pentru ca am mai cantat cu ei inainte. Dar nu ne luam multe cu noi, asa ca nu o sa cant. Dar dupa aceea putem sa aranjam o intalnire oricum… iar trupa prietenului meu din ABIGAIL deschide concertul.” (ABIGAIL vor prezenta celor prezenti un set de piese in varianta acustica, cu invitati speciali la vioara si cello dar si cu mai multe voci. Suna inovativ dar si interesant.-ED)
In urmatoarea zi, pe 15 decembrie, in Kulturhaus, ALTERNATIVE 4 vor canta prima oara in Romania. Ce asteptari ai de la public?
„Sa se astepte sa cantam niste piese noi de pe noul album si ceva piese vechi interpretate in stilul nostru, poate un cover sau doua. Totul o sa fie linistit si schimbator, asa ca oamenii n-ar trebui sa se astepte la ceva foarte Metal, in genul The Silent Engima.”
Ce asteptari aveti voi de la public?
„Nu am nici una, doar ca oamenii sa vina si sa se simta bine.”
Multumesc pentru interviu. Ne vedem in cateva zile si mult succces cu turneul!
„Cheers! Si ne vedem in curand.”
Decembrie 2012