Agalloch
Buna John. Cum a inceput 2010 pentru AGALLOCH?
JH: Anul este deja unul foarte plin. Dupa cum stii, suntem absorbiti de pre-productia celui de-al 4-lea album, precum si de pregatirile concertelor din Romania. Ocupati de-a binelea…
Au mai ramas doar cateva saptamani pana la concertele din Romania… Sunteti pregatiti pentru calatoria in taramul lui Dracula? Mi-ai mentionat ceva anul trecut legat de bunicii lui Aesop…
JH: Da, Aesop are ceva strabuni de pe acolo. Ba chiar are un tatuaj cu Vlad Tepes, deci poti sa spui ca el este pregatit pentru calatoria aceasta de ceva vreme. La fel ca si mine de altfel, sunt mai mult decat pregatit pentru a vizita Romania, de a canta acolo, de a petrece timpul cu prietenii, de a imbratisa cultura. Da… cu siguranta un moment important al anului 2010 deja…
Sunteti in contact cu fani de pe aici?
JH: Da, cateva persoane. In rest, am observat multi fani pe MySpace-ul nostru oficial.
Agalloch are in spate cam 15 ani de muzica si totusi, aveti doar cateva albume scoase. Cum asa? Lipsa de insipratie?
JH: Cred ca este mai bine sa ai 3 sau 4 albume solide, clasice, pe o perioada de 15 ani, decat 10 ‘’incercari/simulari’ de albume. Calitate peste cantitate. Inspiratie avem destula dar preferam sa lasam timpul sa treaca peste ideile noastre, sa le lasam sa se dezvolte de-a lungul lunilor sau anilor, decat sa producem in graba albume scoase in cateva saptamani. De asemenea, ne place sa experimentam cu EP-uri intre realizari mai mari.
Ati avut un turneu prin Europa anul trecut si ceva concerte prin State. Cum au decurs, ce feedback at avut din partea publicului? Ceva momente amuzante? Dar mai putin pozitive?
JH: Fiecare concert avut anul trecut a fost special in felul sau. Turneul european a fost de departe cel mai bun turneu avut pana acum. Amintirile din autocarul impartit cu Dornenreich si cu Mely o sa imi ramana dragi pentru totdeauna. La fel, a fost o placere sa revad Fen in Londra. Am fost extrem de mandru si de faptul ca am avut prestanta pe care am avut-o la festivalul Tomahak, raportat la alte trupe de genul Satyricon si Endstille. Pe putin cea mai buna experienta de la un festival. Concertele din jumatatea de Vest a tarii au fost surprinzatoare, pe cand Portland a fost probabil cel mai putin reusit eveniment. Un craniu de ritual a fost furat in Milwaukee (WI) in timpul piesei „The Lodge (dismantled)”. Ne-a fost insa returnat de un anonim dupa ce am dat un anunt online despre furt. Momente amuzante? Autocarul cu care am plecat in turneu era cat pe ce sa se intepeneasca intr-un tunel cand plecam din Paris. Autocarul era prea inalt ca sa intre in tunel si astfel a trebuit sa intoarca chiar in fata intrarii in tunel, lucuru care a durat ceva vreme. Norocul a fost ca era 3 dimineata si nu prea era trafic, doar cativa taximetristi enervati…
Ce soi de muzica asculti? Ceva albume noi care ti-au trezit interesul?
JH: In ultima perioada:
Hawkwind – toate albumele circa 1982 – 1990 Rome – toate! Klaus Schultz – toate! Spiritual Front – „Armageddon Gigolo” Wolfhetan – „Entrücking” Placebo – „Sleeping With Ghosts” Celtic Frost – „Monotheist” Anna Själv Tredje – „Tussilago Fanfara” Peste Noire – „Ballade cuntre lo Anemi francor” and „Mors orbis terrarum” Vindensång – „Terminus” Root – „Hell Symphony” Master’s Hammer – „Mantras” Agalloch – demo-urile albumului cu nr. 4
etc…..
In ce alte proiecte muzicale mai activeaza componentii Agalloch? Spune-ne cateva cuvinte…
JH: Tabara noastra se pare ca are multe chestii care se desfasoara, unele fiind cunoscute, precum Ludicra, Sculptured, Self Spiller si alte proiecte mai noi si inca necunoscute. Am realizat si doua colaborari ce s-au concretizat in doua piese; una cu Mathias Grassow si alta cu Vindensång, ambele urmand sa fie incluse pe cateva compilatii scoase in editie limitata pe CD.
Te-as ruga sa ne dezvalui cateva detalii legate de evenimentele din Romania. Ce fel de show-uri o sa fie. Ceva special?
JH: Avand in vedere ca nu suntem o trupa ‘normala’ care canta si face repetitii tot timpul, nu o sa schimbam foarte mult setlist-ul clasic. Cu toate acestea, in Brasov planuim sa cantam doua piese foarte vechi si.. foarte speciale. Una dintre cele doua a fost cantata live pentru ultima oara in 2003, in cadrul primului nostru concert din istorie! La Reduta o sa avem parte de o scena imbogatita cu multe elemente naturale, proiectii si avem in plan sa ne folosim de cortina ca parte integranta a ritualului de incepere. Cei care aleg sa vina la Brasov vor avea cu siguranta parte de ceva special. Vreau SA SUBLINIEZ ca ar fi indicat ca participantii sa aiba la ei casti. Ca intotdeauna, o sa fim extrem de zgomotosi.
O sa avem cu noi o ‘tamaie’ speciala, cu ingrediente culese chiar de mine de prin locurile mele preferate, paduri de stejar, etc…
Veti avea participanti ce vin din aproximativ 15 tari. Incluzand aici si Statele Unite. Nu vi se pare incredibil?
JH: Ba da, cum sa nu. Este intr-adevar minunat si surprinzator ca oamenilor le pasa in asa de mare masura de noi incat sa calatoreasca sute/mii de mile doar pentru asta. Sper doar sa nu dezamagim.
Care sunt gandurile tale legate de ALCEST si muzica lui Neige? Exista un link intre Agalloch si Alcest?
JH: Nici un link in fara de respectul reciproc. Dupa parerea mea, Neige este un geniu al compozitiei – Nu am nici cea mai vaga idee de unde vine melodicitatea muzicii lui! Ah si Fursy Teyssier a lucrat ceva imagistica pentru noi. I-am intalnit in Paris. Sunt oameni faini si astept cu mare placere sa ii revad. De asemenea, este foarte frumoasa ideea ca primul concert din istoria ALCEST o sa fie alaturi de AGALLOCH.
Cateva ultime cuvinte fanilor din Romania, precum si celor care vor veni de peste hotare la Brasov sua la Bucuresti pe 20 si 21 martie 2010?
JH: Nimic altceva decat ca suntem extraordinar de incantati sa cantam acolo si speram sa ne intalnim cu fanii in cadrul acestor concerte. Aceasta o sa fie un eveniment legendar! Multumiri pentru organizarea lui.
Ce fel de merchandising o sa aduceti la Brasov si la Bucuresti? Ceva special pentru fanii adevarati?
JH: Planuim sa avem cu noi o editie limitata „Compendium Archive” – materiale rare sau nepublicate din perioada 1996-2006. Va fi o editie limitata de 250 de exemplare, special pregatita numai pentru concertele din Romania!!!
Dupa cum stii, Reduta este un o locatie foarte intima, foarte eleganta, cu un numar redus de locuri, doar cateva sute. Ce asteptari aveti legat de comportamentul publicului din timpul concertului de la Brasov? O sa fie pentru prima oara cand o trupa de Metal concerteaza la Reduta… Pentru voi, ca trupa, nu o sa fie ciudat sa vedeti publicul asejat pe scaun? O senzatie ciudata, nu crezi?
JH: O sa fie ciudat dar probabil nu atat de diferit de alte concerte desfasurate de exemplu in cadrul festivalelor mari (cu bariere foto mari intre scena si public), asta ca si senzatie de alienatie dintre artist-public. M-am uitat la site-ul Redutei si m-am plimbat si prin turul virtual. Pare sa aiba aceeasi atmosfera precum o biblioteca, sau un muzeu… dar asta este interesant pentru noi. O sa fie pentru prima oara cand o sa cantam intr-un teatru adevarat si suntem onorati sa fim prima trupa de Metal care o sa apara pe scena de la Reduta. Sper ca o sa fie insa interesant si pentru public, sa stea pe scaun si sa se uita la noi de la o distanta relativa. O sa fim aceeasi trupa zgomotoasa, dinamica si agresiva ca intotdeauna… si o sa fie mai altfel sa fim fara energia unui public apropiat, care mai ca se agata de monitoare, asa cum ne-am obisnuit. Dar oricum, o sa avem parte si de asta, in noaptea urmatoare.