De la Me too la 2020 too…

Cum dupa o anumita trecere prin ani lucrurile par a fi pronuntat repetitive (sau poate chiar sunt), eram convins ca am mai scris Editoriale in 2021. Si am vazut ca din noiembrie 2020, exact dupa ce am luat virusul vietii, stand intr-o izolare ca toti suferinzii pandemiei actuale, nu am mai dat vreun semn de viata. A fost o singura exceptie, in august, cand ma luase nostalgia de DBE si am exprimat in cateva randuri o noua pasiune, cartofilia. Ma rog, noul din vechi e destul de relativ sa-l cataloghezi dupa repere clare, dar e bine sa incepi de undeva, sa te tii de ceea ce ti-ai propus si sa nu te abati de la cale. In acest sport, abaterea inseamna sa te extinzi geografic si in timp, ca te duci cu capul usor, atat ca explorare cat si financiar. Este ceva de genul: mai bine cunoscator in satul tau, decat un zombie debusolat intr-o metropola. Altfel spus, o alta forma de a descoperi undergroundul, pastrand conceptul minimalist si atentia pe detalii descoperite nu chiar facil. Mai ales cand netul nu iti este prieten, din contra, te poate deruta, daca ajungi sa crezi doar ceea ce scrie acolo, tu stand cu o dovada ca nu e asa chiar in maini. Nu e o noutate ca istoria e scrisa de campioni, la fel cum si trupele cele mai bune nu sunt doar cele care au cunoscut gloria si recunoasterea. Cred ca asta mi-e misiunea in viata asta, sa nu aleg calea usoara, lesne de urmat. Poate ca de asta sunt dinamovist, heh… dar imi place mult si imi da sens. Asta fara a suna elitist, ca am avut si mandria asta tampita in urma cu ani buni. Probabil ca ceva cioburi mi-au mai ramas, dar lupt cat pot de mult sa scap de ele, prea am fost incrancenat si detinator de adevar absolut.

 

Istoria mi-a placut, dar nu cea invatata la scoala. Nu zic ca nu a meritat, dar de la cultura generala minima si pana la a fi expert in istorie, hmmm, e o mare diferenta. De fapt, intregul sistem de invatamant de la noi e fara sens pentru majoritatea. Este adevarat ca ne creste tricolorul in inimi cand aflam ca nu stiu ce premianti si olimpici au reprezentat Romania pe mapamond onorabil, dar si acestia, fiind specializati in ceva, sigur ca o lasa mai moale cu restul. Sau asa cred, ca n-am fost olimpic, nu am murit dupa note mari. Dar invatamantul pe care l-am prins in urma cu cateva decenii nu te face specialist, din contra. Este bazat pe a sti din fiecare si din nimic, de fapt. In anii de dupa marea aglomeratie din 1989 ne etalam cultura generala prin Divertis si alte instrumente banale de divertisment, aratandu-ne doar noua cat de multe stim si ca suntem intelectuali, glumind arrogant, fata de straini, care nu stiau ce stim noi. Ca altii de pe mapamond isi foloseau timpul vizitand lumea sau specializandu-se pe ce le placea, asta nu se vedea la noi.

 

Calici dupa comunism ca sa ne permitem sa calatorim, o ardeam chiar in stil socialist, dar ne vedeam capitalisti, liberi. Discrepanta dintre est si vest va ramane pe veci. Asa a fost in intreaga istorie, nu vad de ce sa nu se repete permanent. Cand taranii nostri mureau pe front pentru ca regele le-a promis pamant, altii editau carti postale color, la rezolutii fabuloase pentru aceste vremuri, care astazi se vand la preturi incredibile pentru o bucata de carton. Marea reforma cu pamanturile a venit efectiv de-abia dupa terminarea primului razboi mondial, desi taranii au tot asteptat-o de la Plevna. Doar ca na, intai s-a facut Romania Mare, lucru nemaintalnit in istoria noastra. Da, asta e perioada pe care am pus eu zoom de peste 25 ani, mi se pare de inspiratie si reper pentru orice roman sanatos/defect, dar nu intr-un mod de mare specialist sau cercetator. Sunt oameni de stiinta, istorici, etc, care sunt platiti pentru asta, calificati si care se invart in medii care ii ajuta sa scrie o istorie cat mai corecta, pe baza izvoarelor. Eu sunt doar un pasionat de hartie veche, ca sa-i spun asa. Exact ca-n muzica. Nu fac parte din asociatii, nu sunt profesionist, nu sunt ca marii organizatori care fac evenimente mari, regulate, recunoscute cel putin european. Nici nu mi-as dori asta, sa devin sclavul propriei pasiuni, transformand-o intr-o forma de castig. Pentru ca ar trebui sa incep compromisul ala urat. Viata este totusi un permanent compromis, chit ca unii puritani ne explica din ce in ce mai radicalizat cum e in realitatea lor virtuala. Sau poate chiar e mai mult decat o bula, poate ca exista asta, eu nu am avut parte de asa ceva. Am multi ani de cand am renuntat sa mai judec, sa mai emit pretentii sau ipoteze despre comportamentul oamenilor in particular.

 

Pandemia asta ne-a separat in sens unic (suna mai neutru ca ireversibil), asa ca urmeaza o noua revolutie tehnologica, care va lasa in spate oameni inutili pentru noile vremuri.  Un fel de pensionare dar mult mai rapida. Frumos ar fi sa fim empatici cu victimele, dar ma vad pe mine in urma cu cateva decenii, cand imi judecam inclusiv parintii ca voteaza pentru a-mi merge mie rau. Atat de orbit si impatimit eram. Astazi pare sa fie cumva la fel, doar ca s-a schimbat putin paradigma. Esti vaccinat, treci in dreapta, nu esti, stai la gard. Esti cu noi, esti responsabil, esti sustenabil, prieten cu mediu, cu natura. Nu esti cu noi, esti cu teoria conspiratiei, esti ultrareligios, iresponsabil, inconstient.

 

Eu am trecut prin boala, m-am vaccinat din respect pentru ceilalti colegi, doar ca sa am si mai multe grade de libertate, de miscare si intalniri fizice in acest 1948 actual. Nu fac diferente intre cel vaccinat si cel nu, fiecare e liber sa procedeze cum ii dicteaza constiinta, mai ales cand certitudinea e clara: faptul ca te vaccinezi nu te fereste de virus. Si nu o fac eu pe-a cunoscatorul, dar am exemple multe din jurul meu care mi-au aratat ca si intepati cu 3 doze si tot au stat apoi in izolare. Acum ca unii trec mai usor prin aceasta raceala datorita vaccinului, probabil ca asa este, nu sunt expert. Dar este complet gresit sa te comporti sau sa crezi cand esti vaccinat ca unul care este deja imun la virus. Si de aici toate aceste reguli care mi se par stupide. Insa accept (chiar daca nu sunt de acord) ca daca vreau sa traiesc in aceasta lume, trebuie sa le respect. Industria de medicamente a pornit cel putin un razboi Mondial. Bancile au fost si ele prin preajma. Petrolul se pare ca pierde teren, de asta noua gandire progresista este despre energia verde, despre alte surse mai putin poluante. In esenta este inaltator si ar fi bine sa se intample asa. In realitate, alt pol financiar ne va radicaliza si mai tare, dand mana cu cele amintite mai sus. Uitati-va si-n politica, heh. Nu e greu sa cauti sa vezi cand a aparut solutia cu masina electrica, sunt zecciiii de ani in urma deja trecuti. A trebuit sa dureze multi ani de amanari, pana cand mai marii lumii sa se alinieze la noua solutie, care ne asigura ca e cea mai putin poluanta. Oare chiar asa o fi? V-ati uitat cat de responsabila e lumea cu artifciile de Anul Nou? Risipa totala, miliarde de pocnitori aruncate pe cer pentru ce, cand sunt milioane de oameni pe planeta asta care mor de foame? Insa suntem invatati ca taranul traditionalist polueaza daca toamna da foc la frunze. Nu ca as fi de acord cu asta, dar unele afirmatii sunt chiar ridicole. Este acelasi scenariu, repetat in fiecare domeniu de activitate, heh. O ipocrizie totala, cu amprenta extremista, care se va concretiza candva, din pacate. Din nou.

 

Esti vaccinat, poti sa bei o cafea pe terasa barului, desi poti fi purtator de virus. Nu esti, stai pe balcon acasa, desi ai putea sa nu fi purtator. Dar ce mai conteaza asta, se lucreaza la o clusterizare noua, la o sistematizare tehnologica care ne va schimba modul de viata, de gandire, tot. Sau aproape tot. Am mai spus-o, suntem in era digitalizarii, comunicarea se face in timp real, de ce am mai nevoie de scrisori scrise, de vederi, de carti postale? Locul lor este la muzeu. Ceea ce este corect, de ce s-ar mai folosi lucruri fara sens in mileniul 3? Dar macar progresismul ce vine sa invete sa-i tolereze sau sa-i accepte si pe ceilalti. Se numeste istorie si ea trebuie prezentata cat mai corect, nu doar varianta acceptata azi. Normal ca tot timpul exista victime colaterale, dar frumos ar fi sa invatam din trecut, de asta vrem sa credem ca devenim mai buni, mai umani, mai empatici. Aceasta corectitudine politica o accept (ca traiesc in acest mediu, nu inseamna ca sunt de acord), insa ar fi bine sa nu strice fundatia, adica sa lase trecutul in pace. Daramam cladiri, monumente, interzicem carti, filme, limitam si suntem atenti la exprimari, ezitam sa mai facem glume pe care le consideram fara lezare la orice, impunem egalitate pretutindeni, care devine usor dictatura. O altfel de dictatura, unde se pierde placerea si provocarea de a alege. Devenim roboti pragmatici. Oricum eu nu prea inteleg de ce am ajuns sa dam nume la roboti, la virusuri… Desi Snow Crush a fost scris in 1992, se pare ca de-abia acum a venit timpul sa implementam metaversul. Ati vazut ca cel mai bine vandut film din acest concept este Avatar? Pai sa ne pregatim. Si eu care am crescut cu AVATAR ca e acea trupa Metal din Craiova. Parca mai e una de prin Suedia, dar nesemnificativa.

 

Cam asta e prapastia care se contureaza din ce in ce mai tare. Am o problema cu virtualul, in sensul ca il accept, face parte din cotidian, dar nu imi rezolva problemele de suflet. Nu va ganditi doar la hehe, ca oricum sunt stresati producatorii de gonflabile si vibratoare, industria lor va deveni cam ce sunt cosarii sau hornarii astazi. Dar cateva piese vor fi salvate de colectionari nebuni, peste ani si ani. Asa, sa apara la muzeele de stat si cele particulare.

 

Probleme de suflet? Nu suna anacronic? Inteleg ca religia e tradusa azi ca o exprimare asimptotica, ca nu vezi, nu atingi, dar simti. Asa va fi si cu metaversul? Sigur ca generatiile tinere trebuie sa invete sa traiasca cu el, probabil ca si eu la fel, dar m-as bucura sa am posibilitatea de a alege, fara a fi stigmatizat: sa am un loc amenajat public unde sa pot fuma, fara a-i deranja pe nefumatori, sa pot sa nu ma vaccinez daca nu simt asta, sa pot plati cu cash daca nu am card la mine, etc. Mi-a ramas in minte imaginea unei batranele dintr-un discounter cum ii dadea vanzatoarei cardul ei sa-l treaca pe unde stie ea, adica sa plateasca. Ca ea nu se pricepe si pensia doar acolo o are. Tehnologizarea va duce si la disparitia vanzatorilor, unele supermarketuri implementand deja de ani bun acest concept. Inca il tin alternativ, dar va veni si timpul cand salariul unui vanzator va ruina afacerea, asa ca vor investi in tech si in roboti. Ce-or face restul de oameni? Nu vor fi miliardarii lumii care sa zboare pe o alta planeta, ci se vor impaca cu gandul ca vor petrece ultimele momente alaturi de cei dragi. Ca tot e pe val Don’t look up, o satira cinica despre prezent, facuta intr-un stil oscarian deja de mult cunoscut. Nu sunt un cinefil, nu trageti in mine, mi-a placut filmul, dar de vazut o singura data. Stiti povestea, ca si un album nou bine lucrat si produs, care se va confunda printre multe altele, doar premiant va ramane in anul in care a aparut. Emotia si “misticismul” vor fi pe cale de disparitie, pentru ca nu mai fac parte din foaia de parcurs. Cum e din ce in ce mai greu sa gasesti albume superbe ale unor trupe underground in lanturile de distributie, asa e din ce in ce mai greu sa gsesti pe raftul magazinului altceva decat ceea ce aproba sistemul.

 

Viata tinde sa fie un film SF pe care-l vedeam in urma cu decenii pe casete video in ilegalitate. Cinic au ba, avangardismul din muzica se pare ca aici imi lipseste. Cumva sunt impacat, ca pasiunea si ceea ce iubesc trebuie sa se petreaca fizic. Exprimat in mod cartofil, gasiti pe site-ul anuntat pe 6 octombrie, o zi in care a murit tatal meu in urma cu ani. Lansat a fost pe 15 octombrie, cumva cinic, ziua in care am devenit orfan, alegand si mama alt drum. Cum nimic nu e intamplator, am petrecut cateva luni bune cu aceasta pasiune a mea, o puteti vedea acum aici: cartofiliesv.ro. Miluta m-a ajutat si inca ma ajuta cu tech-ul, la fel cum Lus ma sustinea sa scriu si sa nu ma las de muzica impartasita cu ceilalti, cu Kogaionon si alte nebunii muzicale de odinioara. Insa ce conteaza cel mai mult este ca aceste pasiuni au suflet si muza de inspiratie, cea ce imi da sens. Din acest punct de vedere sunt linistit, desi acei nori negri de care va tot spuneam inca nu au trecut.

Sunt si un novice in d-ale bibliofiliei, dar imi place si am in cap un proiect ambitios, sa amenajez un loc unde cel interesat sa vina sa vada colectia de carti postale si carti, plus alte documente de odinioara. Nu suna ca un fel de KruNatura sau KrunaVod? O evadare din cotidian heh. Doar ca aici are legatura cu istoria traita de strabunii nostri, e vorba de onoare, sacrificiu, patriotism, traditii, respect. Se poate trai si fara radacini, doar ca se schimba des apa din vaza. Uneori chiar vazele. Si e o solutie la fel de corecta, fiecare sa procedeze cum doreste, ca doar o viata avem. Eu prefer insa Edelweiss, sus pe munte. Atat timp cat exista alternativa. Si ma opresc aici, ca o dau apoi in balarii incorecte politic 😊.

 

Cotidianul e plin de mesaje si reclame sinistre, care mai de care mai amenintatoare ca daca nu faci asta, ai belit-o. Sponsorizarile virtuale din jurul meu imi sugereaza care e calea potrivita de a trai, de a cumpara, de a manca, de a ma deplasa, de a ma inmormanta, eventual de a iubi corect politic. Incearca sa ma convinga ca fizicul a fost detronat de virtual. La job, zoom ul si teams-ul sunt drivere deja. Deja piticul din mine este foarte suparat pe aceasta situatie, insa baga mult alcool si mahoarce sa ma anestezieze. Pana acum a functionat.

 

 

In acest decor fulminant eu trebuie sa decid daca ne revedem anul acesta la DBE. Cu siguranta ca sunt unii dintre voi care ar dori asta. Recunosc ca refuzul vostru de a va retrage banii achitati in avans ma cam incurca. Am un sentiment ciudat de placere, obligatie si responsabilitate. Moamaaa, cum suna asta. Ideea e cam asa: inca studiez scenariul pentru editia 10, doar ca e tare complicat, lasand pandemia si toata tampenia asta actuala. Unele trupe au venit deja in Romania in premiera, altele au turnee in vara viitoare peste ocean iar altele nu mai vor sa cante sau nu pot in datele simulate de mine. Da, am luat mai multe weekenduri in calcul, care sa nu se suprapuna cu ArtMania sau REF, in ultima parte din august ar fi traditional, heh, doar ca sunt alte festivaluri unde trupele anuntate de mine acum 2 ani si-au anuntat prezenta.

 

Asa ca trebuie sa mai stau cu mine si sa ma gandesc daca fac acest compromis, aducand alte trupe, care sa poate sa ma multumeasca si implicit pe voi. Sau nu. Inca rumeg la aceasta idee. La aspectul financiar nici nu m-am gandit, pentru ca ar insemna sa renunt. Asa ca va mai cer nitel ragaz, sa vad daca se aliniaza ceva macar cu cateva trupe. Nu am facut nimic niciodata doar de a dragul de a face, asa ca sa fiti linistiti. Exista si varianta ca intentia sa fie buna dar rezultatul mai putin, asta e, mi-o asum. Doar daca va mai exista anul asta DBE.

 

Recunosc ca in ultima vreme foarte putine albume mi-au starnit interesul. Poate ca sunt eu blocat de la pandemie, nu stiu. Ma asteptam ca inspiratia muzicienilor sa fie dominanta in aceste vremuri. Dar sa nu mai am asteptari, ca incepem sa ne cautam defectele. Am obosit sa tot descopar ca viata poate fi si urata. Asa ca o iau mai light, doar vreo 10 titluri de data asta. HEMEBELSTORMER are o piesa fabuloasa pe noul album, incercati si voi Void, uahhh, ce energie… Appearance Of Earth este o alta piesa in vibe ul DBE, a celor de la THERE’S A LIGHT, pacat se termina exact cand ma asteptam sa continue… AUSTERE vor veni cu un nou album, care suna uauuuu, chiar de sezon, daca nu ai ceva cutite sau vene disponibile. ULVER a venit cu un album jucaus, in felul lor de a surprinde, dar usor fad pe alocuri… SILHOUETTE vor sa ne arate ca SYLVAINE poate deveni sursa de inspiratie, Black Metal-ul cu voce feminina avand parca ceva de spus… KRVNA are o prima piesa ce-mi aminteste de atmosfera EMPEROR, baiatul avand ceva rude in Romania, el fiind australian get beget… DWEF rup cu un nou album, in acelasi stil, bunicel dar nu la fel de uau dupa ce ne-au invatat maiestrie atatia ani… FUNERAL incearca sa faca o schimbare de stil dar si-a pierdut din Dark ul de altadata, prea complicat si intortocheat pt urechile mele… GAAHLS WYRD insa rupe cu noul material, chiar daca e scurt, e inovativ si al naibii de opresiv, in stil norvegian… MUTTERLEIN surprinde iar cu un nou album remarcabil, experimentalul generat de Black, Doom, Industrial, Ambient si Punk, alaturi de o voce scoasa din sicriu este de memorat…GREEN CARNATION vine cu o lalaiala acustica de cantat la party-ul de absolvire… CECILIA EYES a scos un set de noi piese care mixeaza deloc original dar foarte inspirat Post-Rock-ul cu Shoegaze, placuta auditie… iar MIRTHLESS, o trupa relativ noua, a scos al doilea album care suna extraordinar de bine. Are ceva din STRID si PERISHED-ul de altadata, pe alocuri repetitiv si liniar, da, in ansamblu, un material ce trebuie achizitionat, mai ales ca sunt de-ai nostri!

 

Cum gadgeturile ne transforma viata, sa ne pregatim ca la urmatorul DBE (care va fi cand va fi) sa aiba Alex in merch ceva inele si cercei tech, sa ne luam pulsul dupa ce bem in nestire, ca ceasurile sunt deja la ordinea zilei. Eu raman insa nostalgic dupa suvenirurile handmade facute de Daiana. Cine naiba mai stie peste ani ce o insemna suvenir? Holograme aromate palpabile, poate? Ca vaccin pastila vad ca apare. Nu mai este nici vaccinul ce stiam… Si ce frica mi-era cand eram mic ca ma duce mama la vaccinare… Gata, totul devine usor, plutitor, nelumesc de provocator.

Sa aveti un an bun si sa nu uitati de unde ati plecat, ca altfel ne ducem toti cu capul rau… da’rau!

 

Nehartuibile imbratisari nehartuite!

 

3.01.2022

Comenteaza