Ataraxia
“Cand toamna calda brodeaza pe pamant panzeturi purpurii si inainteaza, in sandale pretioase, umpland vazele si cupele cu mir si cu tamaie, devenim receptacule de descantece”.
Salutari! Cum e vara italiana? Cum mai sunteti zilele acestea?
Buna! Este foarte cald! Suntem cam obositi dar muncim din greu la materialele noi precum si la concertele din vara aceasta pentru ca dorim sa prezentam aranjamente noi, la fel si piese noi si sa incepem sa inregistram noul nostrum album, pe undeva prin Octombrie. In cateva zile insa vom pleca in concediu, in cautarea inspiratiei, ca intotdeauna in peisaje mediteraneene, naturale, frumoase si antice.
Cum a fost ultimul vostru concert? Dar publicul?
Ultimul concert l-am avut undeva aproape de Barcelona, cu cateva zile in urma, in cadrul festivalului Ethereal Fest. Am fost capii de afis si am cantat la o ora destul de inaintata, sub luna plina. Sunetul hipnotic, acustic al tobelor, partile vocale fermecatoare, corzile poetice, miscatoare ale chitarilor precum si pasajele invaluitoare ale claviaturii, toate impreuna au dat fiinta unui ritual sacru, pagan. Am ramas cu amintiri frumoase de la acest concert, reactia calda primita din partea publicului a fost chiar binevenita. Atat trupa cat si publicul au creat o atmosfera frumoasa si intensa si am ramas indatorati tuturor celor care au fost martorii evenimentului si care astfel ne-au aratat un sprijin puternic.
Puteti sa imi impartasiti toate detaliile legate de piesele pe care le veti canta la Brasov? Poate sa le si descrieti…
Concertul se va baza in principal pe o atmosfera mediteraneana, de descantec; vom avea si piese celtice si medievale (specifice Italiei sau din Provence – n.a. Sud-Estul Frantei), combinate cu materiale neoclasice, balade elegiace bazate pe chitara clasica, precum si alte piese noi care vor fii incluse pe albumul din 2009. Piesele mediteraneane sau tribale vor fi bazate pe ritmuri acustice de tobe precum si pe sound-ul specific al chitarii ‘battente’ (n.a. chitara de dimensiuni mai mari, configuratia clasica avand doar patru corzi), majoritatea acestora fiind luate de pe albumul ‘Kremasta Nera’.
Vom canta si cateva cantece traditionale din Scotia, Franta, precum si cateva versiuni noi, refacute ale unor piese mai vechi de pe ‘Lost Atlantis’ (mai melancolice, emotionale, eterice) sau de pe ‘Suenos’ (specifice Evului Mediu si Renasterii).
La fel, o sa cantam si cateva balade frumoase bazate pe chitara clasica luate de pe ‘Il Fantasma dell’ Opera’, precum si de pe albumul solo al lui Vittorio Vandelli ‘A day of warm rain in heaven’…
Piesele noi vor avea izuri diferite: cateva dintre ele vor avea sunete cu ‘gust’ mai dulceag (claviaturi si laute ce vor aminti de picturile Pre-Raphaelite, cu nimfe si scene mitologice cu peisaje auditive primavaratice sau de toamna, cu evocari ale peisajelor naturale), altele insa vor suna mai puternic, cu o abordare plina de forta, ca niste marsuri.
O sa cantam si piese specifice Estului, folosind instrumente ca santoorul (n.a. instrument specific Indian), chitara battente si voci de mantra, formule sacre, precum si cateva piese care amintesc usor de vechiul Sabat si de rituale pagane defasurate noaptea. Intregul act live va fi trait ca un vechi ritual pagan, cu miscari si gesturi specifice, cu rochii de rit, ca si cum ar fi un cadou Zeitei si cosmosului. Cuvintele nu pot substitui experienta traita live; astfel, totul se poate trai dar nu si descrie.
Cum va suna noul album, piesele noi, influentele, inspiratia… ?
Lucram cam de aproximativ un an, fara graba dar cu multa profunzime, la noul album care o sa apara in 2009. Am dori sa contina 8 piese lungi; majoritatea acestora sunt deja compuse.
Conceptul a fost inspirit de un herald al luminii, un avatar, care s-a intrupat si a trait pe pamant pe parcursul celor patru epoci cunoscute de catre omenire: de Aur, Argint, Bronz si Fier. Aceasta fiinta iluminata a luat mai multe forme pe timpul sederilor sale (preoteasa, saman, rege, stejar, animal salbatic, instrument muzical, munte) si a trait in locuri diferite, adesea foarte indepartate de cele anterioare, in traditii diferite, coduri morale si crezuri spirituale diferite.
Rolul sau a fost/este de a tine treaza speranta si de a aduce lumina si intelepciune in vremuri intunecate, vremuri in care sufletele noastre sunt foarte aproape de a se pierde. Rolul acestei fiinte este de a sta alaturi de noi pana cei la din urma pasi si sa vada daca o trezire a constientului, o renastere asumata cu un scop in acord cu legile armonice ale universului este posibila.
Din punct de vedere muzical, partituri de muzica din Est si din Vest vor fi amestecate, juxtapuse. Structurile muzicale occidentale (in mod special din perioada de inceputuri si cea clasica) sunt caracterizate mai mult de schimbari rapide intre inaltimi si adancimi abrupte, momente pline de pace si climaxuri, puncte culminante, emotii si senzatii. Legatura se face cu elementele de aer si pamant. Muzica orientala este mai mult caracterizata prin arta fermecarii, vrajirii, o spirala hipnotica a sunetului ce duce la meditatie, la ritualul feminin al magiei. Acest tip de muzica este legat mai mult de elementele de foc si de apa. Piesele medievale, baladele celtice, calatoriile epice din Est si Vest, gesturile elegiace, parfumurile si sugestiile mediteraneene vor fi toate pe meniu!
Care sunt diferentele intre a asculta ATARAXIA si de a vedea ATARAXIA performand live? Difera atmosfera unei prestatii live fata de una inregistrata, ca de exemplu un DVD al unui spectacol de-al vostru?
Da, bineinteles. Multi sunt de parere ca suntem mai buni live decat pe CD. Cred ca asta se datoreaza faptului ca fiecare concert este diferit; nu cantam niciodata aceeasi muzica in acelasi fel de doua ori.
Tot ceea ce cantam se canta live, fara sample-uri, fara fond inregistrat, fara calculatoare, doar degetele pe pielea tobelor, pe corzile chitarilor clasice, pe clapele claviaturii si evident, partile vocale. Ne incanta ca intotdeauna sa aducem la concerte piese noi, versiuni noi ale unor balade vechi sau materiale care vor fi incluse pe albumele noi.
Cat despre DVD-uri, chiar daca in ultimii 8-10 ani a devenit o moda scoaterea materialelor de acest tip pe piata, noi sincer credem ca nu reprezinta un mod pozitiv de a ne exprima; ucide placerea unui contact live real, plin de farmec si de vibratie. Muzica live nu poate fi inlocuita de niste sunete si imagini pe un ecran mic; intre public si muzicieni trebuie sa aiba loc un schimb de energie. Materialele video ar putea servi drept un soi de compensare doar pentru cei care iubesc muzica unei trupe si nu au avut ocazia sa ii vada live in tara lor; restul ar trebui sa traiasca personal acesta experienta.
Ce parere aveti despre Romania? Aveti fani aici? Ati primit scrisori sau emailuri din partile acestea?
Nu am fost niciodata in Romania si suntem foarte curiosi sa ‘gustam’ atmosfera, sa ne delectam cu aceasta posibilitate noua. Sunt persoane care ne scriu din Romania si chiar din alte tari apropiate care vor fi prezente la eveniment (din Bulgaria si Serbia). Am auzit lucruri frumoase despre peisajele din Transilvania. Speram sa ne bucuram de simtaminte pozitive.
Ce fel de instrumente veti aduce cu voi pe scena?
O sa avem atat chitara clasica precum si chitarra battente (se creeaza astfel sunetul specific lautei sau oud-ului – n.a. instrument muzical din familia chitarei folosit in Orientul Mijlociu – sunet specific muzicii medievale sau din Est); diferite instrumente de percutie precum Daf-ul, o toba din Iran caracterizata printr-un sound propriu, o rezonanta aparte, sau un tamburello din sudul Italiei; Tar-ul estic, similar cu instrumentul celtic numit Bodhar; santoor-ul Indian, toba care produce un sound asemanator cu sunetul produs de valurile marii precum si alte tobe electronice; claviaturi si instrumente cu corzi, doua flaute diferite, clopotei si instrumente de percutie variate.
Ce tip de muzica ascultati? Ati vazut sau ascultat alte trupe care aduc a ATARAXIA? Mi-ati putea poate recomanda cateva trupe bune?
Ascultam genuri diferite si avem o abordare deschisa fata de muzica. Fiecare dintre noi avem gusturi diferite si descoperim lucruri noi si astfel exista un schimb de idei sanatos, incepand de la genurile medievale (atat liturgice cat si populare), de la muzica renascentista sau baroca si pana la clasica sau contemporana (Satie, Prokofiev, Ravel, XX Hésperion).
Ne plac si ansamblurile contemporane ca Madredeus din Portugalia sau Loreena McKennit, Les Negresses Vertes, Yann Tiersen, Radiodervish, Natascha Atlas, Diamanda Galas, Ute Lemper, Lisa Gerrard, Brendan Perry si Justin Sullivan…
In Italia avem mai multe trupe bune, spre exemplu Ashram, Argine, Camerata Mediolanense, Frozen Autumn, Hesperos, Lily’s Puff si altele…
Ce asteptari aveti fata de urmatoarele doua evenimente? Dar vis-a-vis de publicul romanesc?
Nu ne place sa avem asteptari, preferam ‘a gasi’ si nu ‘a cauta’. Cand cauti ceva anume incerci sa iti formezi viitorul, intamplarile ce vin catre tine si cam tot ceea ce iti poate oferi viata asa fel incat sa eviti potentiale circumstante imprevizibile sau sa iti calmezi anxietatile. In mod contrar, lasand toate usile deschise si incercand sa iti lasi mintea deschisa, poate oferi surprize interesante. Este ca si cum ne-am lasa palmele deschise in loc sa le inchidem incercand sa ne agatam de ceva. Cand palma este intinsa multe lucruri pot ramane pe ea.
O sa facem tot ce ne sta in putinta, cum de altfel facem de obicei, sa oferim un concert spontan, contemplativ si profesional, un moment de care ascultatorii se pot bucura si pe care il vor putea utiliza cu scopul de a se intoarce la trecutul lor ancestral, la radacinile lor, vizitand taramuri si peisaje ingropate de mult timp in memoria colectiva.
Vom incerca sa oferim frumusete si gratie, profunzime si misticism, sa ne simtim liberi cu doar muzica si natura ne pot face sa ne simtim. Ambele concerte din septembrie vor avea parte de locatii pe masura si vor fi focalizate pe atmosfere rituale, magice, medievale si neoclasice. Cine va trai, va vedea!
Ce materiale veti aduce spre vanzare la Brasov?
Vom aduce cam toate titlurile din discografia noastra, incluzand aici ‘A Calliope… collection’, un album de colectie cuprinzand 16 dintre cele mai bune piese din repertoriul nostru, pentru cei care nu cunosc ATARAXIA si vor sa aiba o mai buna intelegere asupra universului nostru muzical.
O sa aducem si primul nostru album, “Simphonia Sine Nomine” (1994), inspirat din atmosfera liturgica medievala, apoi “La Malédiction d’Ondine” (1995, scos din nou intr-o editie digipack si masterizata anul trecut), un material destul de variat si dedicat tuturor formelor mitice feminine legate de elementul de apa; cateva copii “The moon sang on the April chair” (1995), continand mai multe balade inspirate de primavara si de toamna; “Il fantasma dell’Opera” (1996), foarte poetic, splendid, inspirat din cartea lui Leroux ‘Fantoma de la Opera’; vom avea si “Lost Atlantis” (1999), un album pe care il iubim mult pentru atmosfera curgatoare, misterioasa si relaxanta inspirata de mitul taramului scufundat; apoi “Suenos” (2001), una dintre cele mai apreciate albume, in mod special datorita pieselor medievale; “Saphir” – cu pretioasa expunere vizuala (grafica) inspirata din natura magica si simbolica a gradinilor; “Kremasta Nera”, ultimul nostru album (2007), 14 piese inspirate din culte lunare arhaice de pe insula Samothrace si “Nosce Te Ipsum”, un CD iesit pe piata acum o luna si continand primul nostru demo, “Nosce Te Ipsum” scos in 1991, reprezentand o marturie a primilor pasi ca si trupa; sunetul a fost masterizat digital iar grafica este complet noua.
Mai mult, o sa aducem si cateva materiale de colectie ca “Odos eis ouranon”, un album acustic dublu, cu ATARAXIA pe discul cu numarul 1 si Autunna Et Sa Rose pe discul 2; la fel, o sa avem si “Arcana Eco”, un material foarte frumos ce contine un album fotografic ATARAXIA de 164 de pagini – cu scrieri, poeme, versuri, un interviu lung si explicatii legate de toate albumele scoase – si un CD intr-o carcasa frumoasa. Si in sfarsit, vom avea si albumul solo al lui Vittorio Vandelli, album de pe care vom canta ceva si in cadrul concertului.
Vom avea si un After Party… Sunteti interesati in a cunoaste fanii, a discuta cu ei?
Un concert ne ia toata energiile fizice si psihologice, noi nu interpretam, noi traim foarte profund muzica noastra, o primim de undeva de dincolo si o transmitem in afara folosindu-ne de trupurile noastre, de vocile si emotiile noastre… Ne va face placere sa ne intalnim cu publicul la After Party, sa ne luam ramas bun de la ei, sa dam mana cu ei, cat despre discutat… asta ar fi ceva mai greu pentru ca mintile noastre sunt goale dupa un concert. ;))
Sunteti implicati in alte trupe/proiecte? Stiam de proiectul solo al lui Vittorio si despre faptul ca Francesca a cantat pe primul album Monumentum…
In afara de proiectul solo al lui Vittorio (la care a participat si Francesca) si primul album Moumentum “In absentia Christi” (pe care Francesca a cantat trei piese), Francesca a mai cantat si pe primul album al Camerata Mediolanense “Musica Reservata” (pe care a cantat tot trei piese). Giovanni are grija de un cor de muzica clasica in cadrul caruia el canta la orga si cu care organizeaza sesiuni muzicale, iar Riccardo canta live cu cateva ansambluri de muzica ambient – ethno sau “world-music”, interpretarile avute de ei incluzand atat muzica precum si dans modern.
Un gand final catre public…
“Cand toamna calda brodeaza pe pamant panzeturi purpurii si inainteaza, in sandale pretioase, umpland vazele si cupele cu mir si cu tamaie, devenim receptacule de descantece”.
Va asteptam in Brasov, pe data de 20 septembrie, sa impartasim si sa ne bucuram de magia muzicii…
August, 2008