Rome
Una dintre cele mai expresive voci din scena NeoFolk pare a fi cea a lui Jerome Reuter, cel care in doar trei ani de activitate efectivi a reusit sa realizeze trei albume si un minialbum, foarte apreciate de publicul de profil. Ultimul lui album, scos la inceputul acestui an, a fost foarte bine primit si nota lui melodica probabil ca i-a facut pe multi altii sa fie interesati de ROME. Asadar, sa intram in direct cu liderul acestei trupe.
1. Salut Jerome, cum ai petrecut vara? Ai fost in vacanta, ti-ai incarcat bateriile pentru a fi mai productiv in urmatoarele luni pe plan musical?
Pe nivel personal, anul acesta am avut mai multe lucruri in program. De fapt vara s-a dovedit a fi nu tocmai revigoranta. Am ajuns insa prin Normandia spre sfarsitul verii si inceputul toamnei. E un locsor undeva pe coasta unde ma duc aproape in fiecare an, ma duc sa uit de turnee si de studioul de inregistrari. Se pot inchiria camere chiar langa mare. E un orasel linistit. Un loc unde este aproape imposibil sa gasesti tigari in apropiere. E rece, ploua si e vant. Oricum, eu nu sunt genul caruia ii place soarele. Cred ca va trebui sa mai astept ca alte cateva saptamani sa treaca si – cam pe la sfarsitul anului – sa imi reincarc si eu bateriile. Acum suntem intorsi la munca si vom incepe si inregistrarile foarte curand.
2. Stai in Luxemburg, foarte des ai treaba prin Germania, textele tale sunt atat in germana cat si in franceza si engleza, as putea spune ca esti un multicultural individ si un polilingvist. Asta poate sa te faca sa gandesti ca ai fi un elitist?
De fapt eu locuiesc in Germania, dar urmeaza sa ma mut la sfarsitul lunii. Nu imi place sa stau prea mult intr-un loc. Nu cred in proprietate sau ceva de genul. Ma voi intoarce in Luxemburg, dar asta nu pentru ca acolo m-am nascut. Intamplarea face ca aceasta sa fie tara unde locuiesc cateva persoane in jurul carora imi place sa traiesc. In rest, nu ma simt foarte legat de acea tara. Ma consider in primul rand European. Am locuit in mai multe tari din Europa de Vest si am petrecut mult timp calatorind in restul Europei, asta datorita prietenilor, concertelor, caselor de productie, etc. Cred ca sunt, intr-un fel sau altul, multicultural, dar asta nu ma face sa fiu si elitist. Cu toate acestea, profit de faptul ca vorbesc mai multe limbi straine. Ma ajuta sa ma… ascund cand calatoresc.
3. Ce te inspira sa creezi? Ma refer aici atat la muzica in sine dar si la texte.
Nenumarate lucruri. Cheia este sa continui sa respiri si sa iti tii ochii deschisi. Lucrurile din jurul meu ma inspira sa fac ceea ce fac. Si daca nu, ma pot baza intotdeauna pe carti sau pe filme. Un lucru bun legat de acest proiect este ca ne tine in priza. Avem de a face constant cu oameni diferiti din locuri diferite, si oricat de mult mi-ar placea sa fiu singur, nu pot decat sa fiu inspirat si de asta.
4. Lucrand cu cineva: muzica se gaseste in mintea ta, trebuie sa iasa, tu avand conturate toate bucatelele care iti reprezinta viziunea (text, concept, teme, titluri, sample-uri, loop-uri, riff-uri si tot asa). Este usor sa iti impartasesti propriile creatii cu altcineva? Cum ii faci sa inteleaga?
Din fericire nu trebuie sa impartasesc asta decat cu Patrick Damiani, celalalt membru al trupei. Din punct de vedere legal, dar si al procesului de creatie, suntem doar doi in ROME. Avem muzicieni pentru evenimentele live, dar acestia variaza. Cu Patrick tot lucrez de vreo 5 ani la proiecte diferite. El a fost intodeauna inginerul de sunet si producatorul, cum si eu intotdeauna am fost cel care a compus muzica. Am devenit o adevarata echipa. Nu trebuie sa ii spun prea multe astfel incat sa inteleaga exact ce vreau. Asta ne scuteste de pierderea timpului si de munca in plus. De-a lungul timpului ne-am creat si propriul limbaj. Avand in vedere ca imi bazez majoritatea compozitiilor pe riff-uri de chitara, melodii vocale si pe sample-uri, nu ii este greu sa inteleaga unde vreau sa duc muzica.
5. Ai spus ca esti interesat de arta, fotografie si de istorie… Numele ROME are de a face cu interesul manifestat fata de istorie? Sau te-ai jucat cu propriul tau nume cand l-ai creat?
Numele ROME a aparut dintr-o coincidenta, nu datorita interesului meu legat de istorie. Nu reuseam sa gasesc nici un nume potrivit pentru proiect si astfel am stat si m-am gandit cum mi-as scrie numele ca si parte din proiect… intelegi, in biografii, booklets si tot asa. Nu ca ar fi contat prea mult, avand in vedere ca nu credeam ca o sa ajung prea departe. Am ajuns la ROME, ca si versiune scurta a numelui meu. M-am gandit ca nu ar fi prea potrivit pt numele unui cantaret, dar mi-a placut ca si nume de trupa/proiect. Cam asta este povestea. Fara magie. De atunci, s-a aratat a avea efect. E adevarat ca nu e cel mai bun nume de cautat pe Google, dar ce mai conteaza? Internetul este supraestimat oricum.
6. Cel de-al treilea album al tau este ceva mai pop si mai putin dark. Daca ROME este o reflectie a lumii tale interioare, ce ne spune asta despre tine? La fel, este si destul de ritmat, dar este tot ROME…
Ce spune asta despre mine? Poate ca sunt mai potolit decat as prea sa admit, haha, nu stiu. Imi place muzica Pop. Doar ca nu atat de mult incat sa o creez eu. Imi plac toate genurile muzicale, dar intotdeauna m-am simit acasa printre sunetele triste si cu toane ale undergroundului. M.M.M este intr-adevar ceva mai ritmat, dar albumele iau nastere in stari diferite, anotimpuri si momente din viata diferite. De obicei albumele noastre capata contur in cateva zile. Acesta a fost inregistrat pe timp de vara, poate ca a fost o zi mai insorita…
7. Cum e ROME live? Esti multumit de prestatiile voastre live? Ce se pierde cantand… sa zicem… pe un stadion plin (daca iti poti imagina)?
Prestatiile live se imbunatatesc, progresam. S-au facut niste modificari relativ recente. Inca lucram la tot. Cred ca muzica nostra e facuta sa fie cantata in locatii intime, desi probabil ca sunt si piese care pot merge si pe arene rock, mai mari. E vorba de atmosfera. Imi place sa vad pentru cine cantam. Nu este muzica pentru mase. Intr-un sens pozitiv.
8. Cat de important este conceptul visual pt ROME, cand canta live? Ce apar in proiectiile voastre? Voi le creati? Care sunt mesajele pe care incercati sa le proiectati?
Da, noi le facem si avem nevoie de ele pentru ca oamenii sa aiba la ce sa se uite. Eu nu sunt o maimuta de scena. Nu ma prea zbengui. Tocmai lucram la elemente vizuale ce vor fi folosite in urmatoarea perioada concertistica si nu as vrea sa dezvalui prea multe. Sunt doar chestii simple, nimic greoi. Dar se potrivesc cu atmosfera pieselor.
9. Cum se desfasoara comunicarea/interactia dintre tine si fanii tai? Ai o baza consacrata de fani? Care este profilul acesteia (daca se poate stabili un profil… trebuie sa existe niste caracteristici distincte). Auto-definirea ta ca singuratic se vede si prin prisma paginii tale de pe MySpace. Gasesti ceva in a comunica, poate, cu persoane straine care iti apreciaza arta?
Ca si caracteristici distincte ale fanilor se pare ca putem enumera politetea, faptul ca sunt foarte cititi si foarte deschisi in orientare. Acest lucru ne face foarte mandri. Mai gasesti si cate un personaj mai ciudat pe aici si pe colo, haha, dar cei pe care am avut ocazia sa ii cunoastem au fost extrem de placuti. Nu stiu daca avem o baza consacrata de fani. Cred ca acest fapt difera de la tara la tara. Cred ca majoritatea sunt indivizi caracterizati de mandrie. Nu cred sa avem fan cluburi. Poate ca o sa se schimbe si asta. Cine stie. Lucrurile se extind rapid si in multe parti prin Europa si restul lumii. In orice caz, am gasit oameni care ne apreciaza in fiecare oras in care am fost. Interactiune prea multa nu exista cat timp suntem pe scena, asta pentru ca dorim sa ne concentram sa oferim o prestanta decenta.|
Dar ne place sa le rezervam si lor timp dupa concerte. In general preferam sa ne vindem singuri marfa (nu am vrea sa platim pe cineva sa faca asta oricum, haha) si asta este intotdeauna un moment prielnic sa stam de vorba. Sunt un singuratic, da, dar nu intr-o camera plina cu sute de oameni, haha. Mai ales daca acesti oameni sunt acolo pentru noi. Am la dispozitie intreaga saptamana sa imi reincarc bateriile de singuratic si sa scriu. Weekendurile apartin fanilor si turneelor. Imi place sa discut cu straini. Dar, intr-un fel, nu sunt tocmai straini.
Exista cu siguranta o conexiune. Este intotdeauna placut sa vezi ca poti atinge un om cu ceea ce faci. Acest lucru nu ar trebui sa fie ridiculizat niciodata. Eroii mei muzicali m-au ajutat sa trec prin multe si m-as simti foarte mandru si onorat sa am acelasi rol in vietile unor oameni. Am primit mailuri care ne-au miscat foarte mult. Nu acceptam comentarii pe MySpace pentru ca primit tot felul de mesaje de spam de genul «Tocmai te-am cumparat pe post de animal de companie » si alte chestii similare. Dar comentariile si mailurile trimise sunt toate citite si daca ne permite timpul incercam sa si raspundem la cateva dintre ele. Am intrat in contact cu multe persoane in felul acesta si cativa fani m-au si ajutat in cautarile mele dupa sample-uri! Imi place ideea ca oamenii sa contribuie la ceva ce le place.
10. Sample-urile cu siguranta ca fac ROME-ul. Dar acelasi lucru se poate spune si despre vocea ta. Este una de genul celor care sunt recunoscute cu usurinta. Ca vocea lui Cohen, sau cea a lui Nick Cave… Cat de constient esti de lucrul acesta?
Multumesc foarte mult! Tocmai ai mentionat cativa dintre eroii mei… Ma simt flatat. Incerc sa sun cat pot de placut. Nu am invatat nicioadata cum sa cant, si acum cand aflu ca sunt pe placul lumii, am ajuns la concluzia ca nu ar trebui sa iau lectii – ca nu cumva sa imi stric stilul soptit, haha.
11. Hai sa vorbim un pic despre proiectele pe care le-ai avut cu ceva timp inainte. Cum erau? Am citit ca acum vrei sa te concetrezi doar pe ROME. Majoritatea muzicienilor vor sa experimenteze cu diferite proiecte deloc asemanatoare intre ele (manifestari ale dorintelor/nevoilor/poftelor). Cum de ROME iti este de ajuns? Nu exista personalitati muzicale multiple in Jerome? Sau poate ca « demonii » tai s-au amestecat cu totii in ROME?
Toate proiectele avute in trecut au constituit pasi marunti care m-au dus unde sunt acum. Majoritatea au fost trupe de Punk, altele au variat intre cantautor de Rock la Black Metal si altele. Am fost implicat in multe proiecte ca vocalist, tobar, chitarist sau basist. Pe langa acestea am facut parte si dintr-o trupa de teatru independenta amatoare, pentru care am si scris diferite piese clasice sau experimentale. Am facut tot felul de lucruri cu tot soiuri de oameni. ROME a ajuns singura modalitate de exteriorizare datorita faptului ca imi uneste aproape toate interesele si mai mult, pot sa ma misc liber, fara sa trebuiasca sa fac compromisuri. Am avut timp suficient sa experimentez. Acum este timpul sa creez ceva decent si sa ma focusez pe asta. ROME a fost foarte prietenos, bun fata de mine si ai mei demoni si nu intentionez sa venerez nimic diferit.
12. O sa imparti scena cu Spiritual Front si al sau personaj principal, Simone. O recenzie scrisa de JudasKiss scria: « Cu o mentalitate foarte rock’n’roll care impartaseste similaritati estetice cu cele ale lui Simone din Spiritual Front, Jerome Reuter, omul din spatele ROME, incearca neincetat sa ciupesca din miezul genului si mai apoi sa expuna anumite aspecte ideilor proprii, pe care, mai apoi, sa le modeleze dupa viziunea proprie ». Ce parere ai despre aceste randuri?
In ceea ce priveste pe Spiritual Front, nu ma deranjeaza comparatia pentru ca imi place de Simone si imi place munca lui. Ne intelegem bine si astept cu mare placere sa impartim aceeasi scena. Urmeaza cateva evenimente pe care o sa le avem impreuna. Nu cred insa ca sunt prea multe similitudini intre noi. Cat despre recenzia aceasta, mi s-a parut a fi chiar buna. Intentia noastra nu este sa copiem pe cineva, dar incercam sa remodelam lucrurile dupa modul propriu. Ma bucur ca s-a observat asta.
13. Poti sa imi dai cateva exemple, sau mai exact, recomandari de „muzica obscura” ce merita atentie? Poate ai putea sa ne vorbeste despre preferintele tale muzicale, despre ceva trupe deosebite.
Momentan sunt foarte luat de cantecele specifice frantuzesti, de French Chanson, unele nume fiind deja mentionate (Jacques Brel a fost belgian, stiu). La fel, imi place sa ascult si productiile lui Brecht, in toate varietatile acestuia. Ma rog, probabil ca asta nu e tocmai obscur… mmh, nu stiu, o sa te anunt eu…
14. Cum e Cold Meat fata de tine? Esti multumit cu mersul lucrurilor? Ai reusit sa te intalnesti cu Roger? L-am invitat in Romania, dar nu e prea usor de urnit…
Sigur ca l-am intalnit. Am vrut sa vad omul inainte sa semnez. Si am facut mai multe evenimente impreuna, in Germania, Spania, etc.
Cat despre cealalta intrebare: Pai, acum suntem la Trisol… cam asta e marea branza cu CMI, haha. Glumesc. CMI au fost perfecti pentru noi pana acum, dar a sosit timpul sa mergem mai departe. Roger a reusit sa ne scoata din anonimat. A investit mult timp, multa munca si incredere in noi si asta nu o sa uitam niciodata. A fost singurul care nu a stat pe ganduri inainte sa ne ofere un contract si asta indiferent de orice. A crezut in mine si in acest proiect de la inceput. Asta a reprezentat un pas enorm. Fara CMI tot nu as sti ce sa fac cu viata mea, deci… ii datorez foarte mult. Cu toate acestea insa, toate lucrurile bune au un sfarsit si ne-am gandit ca este mai bine sa plecam in acest moment si astfel sa mai efectuam un pas in fata. O sa vedem cum se vor desfasura lucrurile, dar ma bucur ca nu sunt resentimente de nici o parte. Chiar cred ca ne-am comportat bine unul fata de celalalt.
15. Ce te-a facut sa semnezi cu labelul lui Alex? Ce inseamna o oferta buna pentru tine? In afara de partea financiara, ce altceva a fost inclus in pachet? O oferta mai buna de publicitate si marketing?
Nu sunt liber sa discut detalii legate de oferte facute de case de discuri. Tot ceea ce pot spune este ca a sosit vremea sa ne mutam si sa vedem unde putem ajunge. Pe Alex l-am intalnit in Heidelberg, unde am locuit pentru vreo doi ani si ne-am inteles bine. O sa vedem cum o sa decurga lucrurile.
16. Poti sa enumeri cateva trupe care sunt la Trisol, care iti plac si cu care ai putea gasi elemente in comun? Cum ar suna vocea Annei-Varney pe ROME? :o)
De fapt cred ca vocea Annei-Varney ar suna foarte interesant pe o piesa ROME, haha. Pe langa Sopor se numara desigur si Spiritual Front, trupa despre care am vorbit ceva mai devreme. Trisol este diferita fata de CMI. In multe aspecte. Nu ai sentimentul acela de apartenenta la o familie, dar in schimb are altele de oferit.
17. Probabil ca acesta intrebare se va tot ivi prin interviuri: la ce ar trebui sa ne asteptam de la ROME in viitor, ce sound-uri vom mai auzi, ce taramuri si experiente ni se vor dezvalui? Exista ceva ce ai vrut sa faci cu muzica ta dar nu ai reusit inca? Ai spus ca ai idei foarte exacte vis-a-vis de ceea ce vrei sa realizezi… Cum ar arata pentru tine o cariera muzicala implinita?
Nu o sa dezvalui taramurile sau temele la care lucram acum, dar pot spune ca avem mai multe lucruri in desfasurare! Mai sunt multe chestii pe care am vrea sa le includem pe albumele noastre, avem multe planuri dar acestea se tot schimba odata cu trecerea timpului. Chiar nu cred ca ar fi prea intelept sa fac dezvaluiri, scuze. Cat despre cariera implinita, ce sa zic, nu prea stiu. In ceea ce priveste partea financiara, sa fiu in stare sa platesc chiria este suficient pentru mine. Cat despre muzica, nu putem decat sa incercam sa pastram focul launtric si sa facem cea mai buna muzica posibila – asta dupa standardele noastre.
18. Concertul din Romania – ce asteptari ai? Ce stii legat de tara mea? Stii, ai mentionat ca locurile mai cu intimitate, teatrele cu locuri pe scaun sunt locatiile tale preferate…. Centrul Cultural Reduta este exact asta…
Adevarul este ca sunt interesat de tara ta. Am citit mai multe carti despre subiecte legate oarecum si de istoria ei, in mod special de perioada haotica dintre 1919 si 1960. Asa ca stai linistit, nu cred ca totul se restrange doar la Vlad. Sunt foarte curios ca in sfarsit sa vad tara. Si acum ca mi-ai spus, abia astept sa vad si locatia…
19. Cateva cuvinte adresate celor ce vor veni sa va vada cantand live?
In primul rand iti multumim ca te-ai gandit la noi, ca invitati. O sa facem tot ce ne sta in putinta sa va intretinem, intr-un fel sau altul. Si fanilor nostri – asteptam cu nerabdare sa va intalnim!
(Varianta completa a interviului va fi inclusa in numarul 10 al Revistei Kogaionon).
Octombrie, 2008